Angelica Bengtsson

Fint VM-besked av Angelica Bengtsson

avErik Karlsson

Foto: Bildbyrån

Nya svårare regler och utan sin ordinarie tränare.

Då VM-genrepade Angelica Bengtsson med sin bästa tävling sedan början av juni.

– Det var väldigt skönt inför VM, säger hon.

Den sjätte juni vann Angelica Bengtsson Diamond League-tävlingen i Rom på 4,76. Sedan dess har säsongen gått i stå en aning och Bengtsson har gång efter gång stannat kring 4,60.

Men i ”The Match”, den nya lagtävlingen mellan Europa och USA, lossnade det. För trots att reglerna i tävlingen begränsade alla stav- och höjdhoppare till åtta försök, gjorde Bengtsson utomhussäsongens näst bästa tävling.

Fyra i tävlingen

Efter en rivning på 4,40 tog hon i andra och gick sedan direkt på 4,60 som hon klarade i första försöket. 4,70 tog hon, med mycket luft, i tredje.

– Jag tycker ju att 4,70 ska vara en höjd jag är stabil på, därför var det väldigt skönt att få ett kvitto på att jag fortfarande kan, säger Bengtsson.

Därmed hade hon förbrukat sex av åtta försök och valde därför att stå över 4,75 och använda sina två återstående på 4,80 – som blev för tufft.

– Skönt besked, tror det var väldigt viktigt för Angelica att få med sig 4,70 inför VM, säger Kajsa Bergqvist.

Prestationen växer än mer då Bengtsson fick lämna sin tränare, Peter Widén, hemma i Växjö och i stället coachades av längd/trestegsexperten Yannick Tregaro.

– Jag är en mästerskapshoppare så jag taggade till nu. Skönt att visa att det är min grej.

”Kunde kört som vanligt”

Vad tyckte du om den nya reglerna?

– Det var väldigt spännande att gå från 4,40 till 4,60 för att spara försök till högre höjder men sedan var det synd att jag var tvungen att passa på 4,75 för att gå på 4,80 och att jag bara hade två försök där, säger Bengtsson och menar i likhet med Armand Duplantis att hon hellre sett att man begränsat antalet rivningar i stället för hopp.

– Och nu när vi bara var sju stycken kunde vi kört som vanligt, det var onödigt att dra ner på tiden.

4,70 räckte till fjärde plats i tävlingen.

▪▪▪

Tuffare var det för Yolanda Ngarambe på 3000 meter. När klockan ringde i det taktikpräglade loppet fick svenskan släppa klungan. I mål var hon sexa av sju startande.

▪▪▪

Även Thobias Montler hade en lite tyngre afton och slutade femma på 7,86.

ARTIKELN HANDLAR OM