Löparna som försvann

Publicerad 2019-09-27

Francine Niyonsaba, Caster Semenya,och Margaret Nyairera Wambui på pallen i Rio 2016

DOHA. För tre år sedan var löparna på bilden bäst i världen.

Nu är de förbjudna att vara med på VM på grund av kropparna de är födda i.

Och de är inte ensamma. 

– Det här var min karriär, min talang, mitt levebröd, säger regerande OS-trean Margaret Wambui.  

OS-finalen på 800 meter i Rio de Janeiro är precis avgjord. Caster Semenya har gjort segergest och tillsammans med Francine Niyonsaba från Burundi och Margaret Wambui från Kenya förbereder hon sig för att inleda ett ärevarv. 

Men det är inte den enda trion som förenats efter målgång. Där står också kanadensiska Melissa Bishop, polska Joanna Jozwik och brittiskan Lynsey Sharpe. De hänger på varandra, tröstar varandra och kramar om varandra. 

– Vi träffas varje vecka, vi vet hur vi känner kring det här, sa Lynsey Sharpe efteråt.

”Inte sett någon mening”

”Det här” är den svåraste frågan i friidrottsvärlden moraliskt, vetenskapligt och juridiskt under de senaste tio åren. Frågan som dök upp samtidigt som Caster Semenya gjorde det vid Berlin-VM 2009: Hur ska idrotten hantera kvinnor som är födda med naturligt höga testosteronvärden och XY-kromosom, så kallad hyperandrogenism? 

Under de här tio åren har frågan utretts, debatterats och pendlat mellan IAAF och idrottens skiljedomstol, Cas. Tidigare i sommar nådde man ett beslut som inte går att överklaga: kvinnor som springer på distanserna 400 meter upp till en engelsk mil, 1609m, med naturligt förhöjda testosteronnivåer måste trycka ner dem eller tävla mot herrar alternativt byta till distanser där man anser att de förhöjda nivåerna inte ger någon fördel. 

Caster Semenya har alltid stått i förgrunden för frågan men i samma stund som Cas slog fast beslutet försvann också Francine Niyonsaba och Margaret Wambui från världseliten. 

– De sa till mig att jag är en av de kvinnor som har höga testosteronnivåer, där tog min säsong slut. Efter det har jag inte sett någon mening att träna om IAAF ändå ska stoppa mig, säger regerande OS-trean och VM-fyran Margaret Wambui till Olympic Channel och fortsätter: 

– Det här var min karriär, min talang och mitt levebröd. Helt plötsligt är allt blockerat. Det har påverkat mig mycket. 

Fler löpare tvingas stryka sig

Precis som Caster Semenya har varken Margaret Wambui eller Francine Niyonsaba valt att behandla ner sina testosteronnivåer. 

– Jag har inte valt att födas så här. Vem är jag? Jag är skapad av Gud. Jag älskar mig själv. Jag kommer fortsätta vara Francine. Jag kommer inte förändras, säger Francine Niyonsaba. 

Hur många kvinnliga löpare som faktiskt stoppas av regeln är inte känt, IAAF håller sedan det etiska haveriet kring Caster Semenya hårt på sekretessen. Men flera kända topplöpare har försvunnit från galacirkusen sedan beskedet kom. Bland dessa finns en av världens bästa 400 meterslöpare som nu valt att anmäla sig på 200 meter på VM. 

Och på 800 meter har Kenya tvingats att stoppa ytterligare ett medaljhopp från att tävla i Doha. Jackline Wambui, 19, vann de kenyanska uttagningarna på 800 meter på en tid som gjorde henne till medaljkandidat i Doha. Men nu får hon inte åka.

– Wambui tackade nej till att göra ett test av hennes testosteronnivåer. Då hade vi inget annat val än att avanmäla henne från mästerskapet, säger kenyanska förbundets vice ordförande Paul Mutwii till Reuters 

Caster Semenya kommer inte vara på plats i Doha. Men det betyder inte att hon kommer att vara tyst i frågan. 

”Jag har blivit korsfäst”

Hon säger att hon ska fortsätta kämpa. Om inte för sig själv så för framtida generationer.  

– Varför ska man medicinera någon? Så de ska passa in? Det är inte så livet ska vara, har hon sagt i en intervju med BBC. 

– Alla är inte uppfostrade på samma sätt, alla idrottare är inte som jag är. De kan inta ta den här kampen. Om jag skulle jämföra mitt liv så skulle jag jämföra det med Jesus. Jag har blivit korsfäst, jag har gjorts illa. Jag har kallats fula namn. 

– Men när allt kommer omkring så är jag fortfarande här. Fortfarande vid liv. Jag står fortfarande upp. Det jag kan göra nu är att ge mig in i det här igen. Slåss för de som inte kan slåss för sig själva och slåss för deras rättigheter, säger hon.

Kvalet till damernas 800 meter inleds 16.10 på fredagseftermiddagen.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.