Friidrott

Svenskt rekord i debuten – i gympaskor

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

VÄXJÖ. Andreas Almgren hade aldrig sprungit 3000 meter.

Nu har han det – snabbare än någon svensk någonsin. I gympaskor.

– Hade jag sprungit i spikskor hade jag klivit av här med 7 stressfrakturer och en avsliten hälsena, säger han.

3000-metersloppet på ISM anfördes av två 1500-meterslöpare, VM-finalisten Kalle Berglund och Andreas Almgren. De flesta trodde nog att Berglund, som drog under inledningen, också skulle vara starkast.

Men med kilometern knappa kilometern kvar gick debutanten på sträckan, Almgren, upp och helt sonika stack ifrån förhandsfavoriten.

Spurtvarvet gick sedan otroligt fort och i mål stannade klockan på 7.48,35. En tiondel bättre än Kent Claessons 23 år gamla svenska inomhusrekord.

Börjat träna efter succékonceptet

Så, vad hände?

– Haha, fråga inte mig. Jag såg klockan på 5,17 vid 2000 meter och då hade jag mycket krafter kvar så då tänkte jag att nu går jag för en bra tid, säger Almgren.

Trodde du det här?

– Nej, inte svenskt rekord. Men träningen har gått fruktansvärt bra senaste månaderna så jag visste att jag var god för en bit under åtta minuter.

Andreas Almgren slog igenom som 800-meterslöpare när han blev JVM-trea 2014. Men seniorålderns första år präglades av skador och stagnation. I fjol tog han så klivet upp på 1500 meter på allvar och sprang i skymundan av Kalle Berglund fina 3.38,99.

Och nu har han dessutom svängt om och börjat träna som Kalle Berglund med mer mängdträning – vilket gett resultat direkt.

– 3,30 är 7,5 varv inomhus på 28 sekunder. Det i sig är inte snabba varv men man måste orka göra dem. Nu snittar jag 16 mil i veckan, säger han.

Att det finns mer är det ingen tvekan om. Succéloppet i dag gjordes i gympaskor. Om än de omdiskuterade Vaporfly-skorna från Nike.

– Jag tror jag har sprungit 3,5 kilometer i spikskor sedan Finnkampen så skulle jag försöka i dag i 30 doserade kurvor så skulle jag kommit av med sju stressfrakturer och en avsluten hälsena. 

– Så jag sprang med dem som en säkerhetsåtgärd. Rullar man bara på i jämn fart är det inte så stor skillnad men måste man springa riktigt fort i superspurt är de inte lika bra. 

”Hoppas på revansch”

Men de är som sagt omdiskuterade, är de så bra som alla gör gällande?

– Till de längre sträckorna... ja! På de längre intervallerna får jag en jäkla effekt. Men det bästa är att de sliter mycket mindre muskulärt och för mig som har en tendens att skada mig så är det den största fördelen.

För alla som räknat bort Anderas Almgren, vad säger du?

– Jag hoppas jag ska få en ordentlig revansch i år. Jag hoppas kunna göra resten av gänget sällskap i Tokyo.

Efter rekordloppet fick Andreas Almgren en lång kram av Angelica Bengtsson, tidigare flickvän och nu mer nära vän. Bara en timme senare var Bengtsson själv uppe och attackerade svenska rekordet, 4,82, på hemmaplan i Växjö.

– Vi pratar varje dag, jätteroligt för honom. Helt grymt!, säger Bengtsson.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Skadad nästan jämt – blev världslöpare ändå

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Andreas Almgren

Kalle Berglund

Angelica Bengtsson