Tävlingen svenska åkarna inte kände till

”Vad ska jag göra för att vinna den?”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

LENZERHEIDE. I årets upplaga av Tour de Ski gömmer sig en ny tävling i tävlingen.

En chans att vinna prispengar som fullständigt överraskade de svenska åkarna igår.

– Vad ska jag göra för att vinna den? säger Maja Dahlqvist.

Tour de Ski bjuder i år på en rad överraskningar. Två stora förändringar är att den avslutande klättringen sker i en masstart och att en av tourens två sprintlopp ligger sent i schemat, näst sista dagen.

En annan nyhet är en tävling i tävlingen – en poängcup som ger prispengar. Redan i dagens masstart 10/15 km i fri stil åkarna börja samla poäng.

De tio främsta åkarna efter första varvet, vid 3.3 kilometer, får poäng och flera tillfällen under kommande lopp ger liknande möjligheter.

Den som avslutar Tour de Ski och samlat mest poäng vinner drygt 57 000 kronor. Även tvåan och trean får pengar.

”Hur vinner man?”

Tävlingen i tävlingen kom dock som en total överraskning för de svenska åkarna. Men de blev nyfikna när Sportbladet berättade för dem under fredagen.

– Vad ska jag göra för att vinna den? utbrister Maja Dahlqvist och påpekar:

– Jag ska nog ta reda på mer om det här.

– Det kände jag inte igen men det tror jag är helt rätt. Det ser man inom cykeltourerna så det tror jag är ett steg i rätt riktning, säger Oskar Svensson.

Stina Nilsson tror att det är en bra utmaning:

– Det kommer att motivera fler åkare att stanna kvar. Men jag vet inte så mycket om den där cupen, jag får informera mig mer.

Bakgrunden till beslutet från Fis, Internationella skidförbundet, är just att locka fler sprintinriktade åkare att stanna kvar i Tour de Ski och inte hoppa av, som ofta skett tidigare år.

– Det är en extra morot för de mer renodlade sprintåkarna. Förut hade vi endast en sprintranking som var baserad på bonussekunderna. Det var ofta upplagd för de åkare som kämpade om den totala segern. Nu med den nya poängställningen kan du ha det målet även om du inte kämpar om totala touren, säger Fis tävlingschef Pierre Mignerey.

De svenska ledarna skulle under fredag kväll berätta för sina åkare om nyheten.

– Vi måste informera åkarna, sen måste var och en fundera på om det är just det som de ska gå för. Men det är bra att veta ifall det blir körning i ett par sekunder, säger damtränaren Magnus Ingesson.

Är det ett bra initiativ?

– Ibland kan jag tycka att det blir för mycket att hålla reda på, säger landslagstränaren Magnus Ingesson.

Publicerad:

LÄS VIDARE