Dödsolycka i Dakarrallyt

avAnna Andersson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Martin Mejia / TT NYHETSBYRÅN
Paulo Goncalves.

Rally Dakar har återigen drabbats av en dödsolycka.

Den rutinerade motorcyklisten Paulo Goncalves har omkom i samband med en krasch på sjunde etappen i Dakarrallyt.

– För ett par dagar sedan berättade han för mig att det var hans sista säsong, berättar Mathias Walker

Dödsolyckan inträffade efter 276 kilometer av söndagens etapp mellan Riyadh och Wadi ad-Dawasir. Goncalves var medvetslös när sjukvårdspersonal kom till platsen. Han flögs med helikopter till sjukhus, där det konstaterades att han var död.

– Motorcykel är en farlig sport, säger rallyts ledare Ricky Brabec enligt motorsporttotal.com.

– Just nu är min placering inte alls viktig, när man förlorar en kollega har det första prioritet. Livet handlar om så mycket mer än om plats ett. Vi är alla väldigt ledsna över det som inträffat, men tyvärr kan vi inte göra någonting annat än att be för Paulos familj.

MC-förare död i Dakarrallyt

Goncalves körde Dakarrallyt för 13:e gången och låg på tionde plats i sammandraget i motorcykelklassen. Hans bästa resultat i tävlingen kom 2015, då han vann en etapp och slutade tvåa sammanlagt.

– Paulo var en veteran bland oss förare, säger österrikaren Matthias Walker som vann Dakarrallyt 2018 och nu ligger sexa.

– Efter en sådan olycka är varken resultat eller kampen om en plats i toppen viktig längre. För ett par dagar sedan berättade han för mig att de var hans sista säsong. Han var en förare som alltid gav oss andra tips, redan när jag inledde min satsning på Dakar gav han mig tips om hur man navigerar i öknen.

Närmare 70 personer har mist livet

Dagens etapp, den sjunde av tolv, var den snabbaste hittills under årets deltävling.

– Vi snittade nog på en hastighet kring 125 km/timmen, berättar Walkner för webbsidan.

– Vi körde 546 km under fyra timmar, 90 procent av banan gick off pist det var verkligen på gränsen, även för huvudet. Man är hela tiden medveten om att minsta lilla misstag verkligen kan få fruktansvärda konsekvenser.

Rally Dakar, som avgjorts i Afrika, Sydamerika och nu i Saudiarabien, i över 40 år har blivit känt som en mycket utmanande, men även riskfylld tävling. Sedan starten 1978 har närmare 70 människor mist livet i samband med tävlingen.

Goncalves blev 40 år gammal.

Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Dakarrallyt körs i Saudiarabien.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport