Ustiugov vann första Tour de Ski-etappen

Jens Burman sågar banan

LENZERHEIDE/STOCKHOLM. Jens Burman var illa ute under första etappen av Tour de Ski.

Nu sågar han banan.

– Fis måste tänka till. Det går ju inte, säger han till SVT.

Herrarnas 15 kilometer fritt blev en lugn historia sett till åkningen. Men det smällde ändå rejält i spåret. Den smala banan gjorde att flera åkare hade problem.

Jens Burman, som slutade 21:a, var uppgiven efter den första etappen.

– Det går inte på en sådan här bana. Det är hopplöst. Man ska ligga topp fem hela tiden annars går det inte. Det är för trångt. Det höll på att smälla stavar hela tiden så det går inte att åka där bak, säger han till SVT och fortsätter:

– Det small stavar hit och dit, folk krokade i och jag var utanför banan, men det gick bra.

”Inte meningen”

Calle Halfvarsson avslöjade efter loppet att det var han som var nära att förstöra dagen för Burman.

– Jag råkade trycka ut Jens när han var utanför banan. Men jag var också utanför på det stället så jag tog ut det på Jens. Nej, det var inte meningen. Jag var glad att han klarade sig, säger han.

Herrtränaren Mattias Nilsson:

– Banan är smal och inte optimal för masstart. Det var uppe på lagledarmötet igår och det var därför man plockade bort bonussekunderna.

Halfvarsson långt efter

I slutet av loppet satte Sergej Ustiugov in stöten som knäckte konkurrenterna.

Där bakom spurtade Johannes Hösflot Kläbo hem andraplatsen före Alexander Bolsjunov. Johan Häggström blev bäste svensk på en 16:e plats bara 16 sekunder efter.

För Calle Halfvarsson gick det tyngre. Svensken, som missat de senaste tävlingarna på grund av dubbla förkylningar, gick i mål som 37:a 42 sekunder efter Ustiugov.

– Jag försökte bara hänga med så länge det gick. Jag slet direkt. Jag är i så dålig form att det är löjligt. Men jag vet att det kan vända fort. säger Halfvarsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.