”Norska fuskkulturen har lett till det här”

Anrell: Häpnadsväckande att hon inte erkänner någon skuld

SPORTBLADET

Domen mot Therese Johaug är normal och väntad.

Det säger Lasse Anrell, tidigare krönikör på Sportbladet, och menar att straffet är ett resultat av ”dopningskulturen i Norge”.

– Hon erkände ingen som helst skuld i det här på presskonferensen. Det är ju rätt häpnadsväckande och säger lite om kulturen som är i Norge, säger Anrell i Aftonbladet TV.

Therese Johaug bröt ihop i tårar på presskonferensen efter Cas dom och berättade att hon kände sig orättvist behandlad. Lasse Anrell är av en annan uppfattning och ser domen som både förväntad och normal.

– Hade inte Johaug varit den här blonda och väna varelsen som kommer från vårt grannland utan sett ut som en ”bulgarisk traktor”, som Ludmila Engquist brukade kalla dem, hade vi inte höjt på ögonbrynen utan tyckt att det varit fullständigt självklart att hon skulle få ett straff av den här typen. Ett normalt straff, säger Anrell i Aftonbladet tv.

”Är rätt häpnadsväckande”

Johaugs tårar på presskonferensen ger Anrell inte heller mycket för. I stället uppmanar krönikören alla att lägga känslorna åt sidan när de ska bedöma rimligheten i avstängningen på 18 månader.

– Alla som åker fast för dopning och straffas gråter och är förtvivlade. Hon erkände ingen som helst skuld i det här på presskonferensen och det är ju rätt häpnadsväckande och säger lite om kulturen som är i Norge. Dopningskulturen där man på ett rätt arrogant sätt anser sig stå över gängse dopingregler för att man är Norge och så stor i den här sporten. Det var fullständigt självklart att hon skulle få ett straff av den här typen.

”Tillsätt en haverikommission”

Nu uppmanar Anrell också den norska pressen att sätta press på det norska skidförbundet att förändra kulturen inom skidsporten.

– Hon har inte kommit lindrigt undan utan verkligen fått sitt straff för hela den norska fuskkulturen med astmamediciner och två rätt tunga dopningshärvor med Johnsrud Sundby och Johaug. Hela den norska fuskkulturen har lett fram till det här och om jag vore norsk skidkrönikör skulle jag kräva att de tillsätter en haverikommission och ser över hela sin kultur, säger Anrell.


LÄS MER OM DOPNING: Här är de sjukaste bortförklaringarna

FAKTA

Detta har hänt:

4 september 2016: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.
16 september: Johaug dopningstestas.
4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.
13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår.
19 oktober: Johaug stängs under utredning av i två månader av Antidoping Norge.
29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.
16 december: Påtalenämnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs utredningsavstängning med två månader till den 19 februari 2017.
26–27 januari 2017: Johaug förhörs i Oslo av Norges idrottsförbund.
10 februari: Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader, från och med den 18 oktober 2016.
13 februari: Skidföretaget Fischer bryter sponsringskontraktet med Johaug.
15 februari: Johaug meddelar att hon inte tänker överklaga domen. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.
7 mars: Fis beslutar att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.
4 maj: Britten Eren Romano F Subiotto väljs till ordförande i domarpanelen i förhandlingarna. Johaug har tidigare valt amerikanen Jeffrey G Benz som sin domare i målet, medan Fis valde finländaren Markus Manninen.
15 maj: Cas bekräftar att Johaug ska förhöras den 6 juni.
30 maj: Johaug lämnar in en motöverklagan till Cas – i hopp om att bli helt frikänd.
6 juni: Johaug förhörs i idrottens skiljedomstol (Cas) i Lausanne.

22 aug: Johaugs straff förlängs till 18 månader av idrottens skiljedomstol (Cas)

Källa: TT