Badou Jack avsäger sig mästarbältet

SPORTBLADET

Badou Jack har för andra gången avsagt sig en världsmästartitel.

Badou blev historisk när han på supergalan med Floyd Mayweather Jr och Conor McGregor vann en VM-titel i en andra viktklass genom att knocka britten Nathan Cleverly men bara en månad senare lämnar alltså Sveriges bäste boxare genom tiderna bort sin VM-titel.

Anledningen är logisk.

Badou Jack vann VM-titeln i lätt tungvikt för WBA med segern över Cleverly som satte sin titel på spel med dispens. Egentligen skulle britten ha mött ryssen Dimitry Bivol som nu står kvar som obligatorisk utmanare om VM-titeln.

En match som Badou Jack och hans stall, Mayweathers Money Team, inte är intresserad av eftersom den är för stor risk med alldeles för lite att vinna.

Purse bid på måndag

WBA har bestämt att det skulle skett ett så kallat purse bid på måndag, där de inblandade stallen skulle lagt bud på hur mycket de var beredda att satsa för att få arrangera matchen.

En match mellan Jack och Bivol skulle inte locka speciellt i Las Vegas och stall Money är garanterat inte intresserat av en match på bortaplan. Att köpa sig loss från matchen skulle kosta väldigt mycket och då återstod bara att avsäga sig titeln för att bli fri att förhandla sig till en mer intressant match.

Badou Jack vill möta WBC-mästaren Adonis Stevenson, en knockoutkung med 24 KO i sina 29 vunna matcher (Stevenson har en förlust). En match med betydligt större inkomstmöjligheter för alla inblandade även om den med stor sannolikhet kommer att hamna i Stevensons hemland Kanada eftersom Badou Jack inte längre har en egen VM-titel att lägga in i potten.

Hade problem med bantningen

En match mellan de två kan dessutom handla om den WBA supermästartitel som var en av tre VM-titlar som Andre Ward avsade sig för några dagar sen när han meddelade att han slutar med boxningen. De två övriga titlarna är IBF:s och WBO:s som nu också är vakanta.

Allt detta innebär att möjligheterna är många för Badou Jack som visat att han är en av världens absolut bästa boxare just nu.

Badou Jack var tidigare WBC-mästare i supermellanvikt men han avsade sig den titeln i våras eftersom han hade problem med bantningen.

Foto: GETTY
ARTIKELN HANDLAR OM

Badou Jack

Boxning