”Då kommer vi inte åka till OS”

Norska skidstjärnorna fruktar att mästerskapet inte blir av

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Heidi Weng, Marit Björgen och Astrid Uhrenholdt Jacobsen
SPORTBLADET

OS i Sydkorea arrangeras bara sju mål ifrån den nordkoreanska gränsen.

När spänningarna i området ökar överväger nu de norska skidstjärnorna att bojkotta mästerskapet.

– Om det blir oroligt och jag blir osäker så åker jag inte, säger Kathrine Harsem till norska TV2.

Tonläget mellan Nordkorea och framförallt USA blir allt mer hätskt efter att Nordkorea gjort nya rakettester och FN infört nya sanktioner mot landet. Några som följer utvecklingen med oro är det norska damlandslaget i skidor.

”Inte säkert att OS bli av”

I februari ska vinter-OS arrangeras i sydkoreanska Pyeongchang – endast sju mil ifrån den nordkoreanska gränsen. Nu vittnar flera norska skidstjärnor om att de kan avstå att åka till OS.

– Det är ju inte ens säkert att OS blir av. Får jag besked om att det kan vara otryggt så stannar jag hemma, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen till norska TV2.

Kathrine Harsem säger att hon resonerar på ett liknande sätt.

– Jag är trygg med de säkerhetsbeslut som andra tar åt oss. Jag tror inte heller att de sätter hela skid- och idrottsvärlden i fara men om det blir oroligt och jag blir osäker så åker jag inte, säger 28-åringen.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Astrid Uhrenholdt Jacobsen

”Jag följer nyheterna”

Såväl Heidi Weng som Maiken Caspersen Falla säger att de också följer utvecklingen men att de samtidigt litar på Olympiatoppens, den norska olympiska kommittén, expertis i frågan.

– Jag följer nyheterna och har ju förstått att det är mycket som händer där borta så man blir ju lite fundersam. Men samtidigt räknar jag med att vi får besked av Olympiatoppen om det finns något vi verkligen behöver bekymra oss över. Just nu har vi mer än fullt upp med att förbereda oss så jag kan inte tänka för mycket på det där innan det blir verklighet, säger Caspersen Falla.

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16