”Ett småaktigt och lömskt knivhugg”

Ekwall om konflikten med Klüft och Karlsson

avPatrik Brenning

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Patrick Ekwall var länge TV4:s mest profilerade friidrottsreporter.

Efter att ha lämnat kanalen berättar Ekwall nu i sin nya bok om den infekterade konflikten med förbundskapten Ulf Karlsson och stjärnan Carolina Klüft.

– Jag tror att Ulf Karlsson, och Carolina Klüft, inte gillade mig. Jag vet inte varför, men det kan man så klart göra, säger Ekwall till Expressen.

Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Inför friidrotts-VM 2003 gick Svenska friidrottslandslaget, med förbundskapten Ulf Karlsson och stjärnan Carolina Klüft i täten, ut offentligt i en artikel Sportbladet i protest mot TV4:s bevakning. Bakgrunden var en intervju reportern Patrick Ekwall hade gjort under träningslägret på Cypern innan mästerskapet.

– Jag fick frågan "Hur sover du? Naken eller i pyjamas". Det är ju ett praktexempel på hur TV4 kliver över gränsen. De vill att det ska vara en kul grej. Men det blir f ö r oseriöst och töntigt för att man ska vilja vara med. En sådan fråga har jag aldrig fått av en SVT-reporter, sa Klüft till Sportbladet.

”Aktiva sa att det var osmakligt”

I sin nya bok ”Vill du så kan du” beskriver Ekwall frågan som ”en helt oskyldig fråga av många andra i en specifik enkät” och kritiserar Karlssons och Klüfts offentliga uttalanden som ”ett småaktigt och lömskt knivhugg”, skriver Expressen.

– Jag tror att Ulf Karlsson, och Carolina Klüft, inte gillade mig. Jag vet inte varför, men det kan man så klart göra, säger Ekwall till tidningen.

Ulf Karlsson beskriver i sin tur sitt agerande som ett sätt att försvara de aktiva.

– Det spelar ingen roll hur han uppfattar frågan, det är hur de aktiva uppfattar den som är väsentligt. Aktiva kom till mig och sa att det är osmakligt, då låg rollen på mig att ta upp det här, säger Ulf Karlsson.