Chocksegrare i norska herrpremiären

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Mikael Gunnulfsen.
Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Gunnulfsen.

BRUKSVALLARNA. Det är inte bara i Bruksvallarna det skräller på 15 kilometer klassiskt.

När norska stjärnorna radade upp sig chockvann okände Mikael Gunnulfsen – med hela 27 sekunder.

– Det är svinstort, säger han till NRK.

Trots det ser han ut att petas till världscupen.

Det finns många paralleller att dra mellan svenska och norska premiären. En verkar vara skrällsegrare på 15 kilometer klassiskt där Max Novak på svenska sidan följdes upp av doldisen Mikael Gunnulfsen på norska sidan.

Och precis som på sprinttävlingarna i Bruksvallarna så blev vädret en stor faktor under distansloppet i Beitostölen med mycket vind och drivsnö.

Men när stormen lagt sig hade Mikael Gunnulfsen, som står utanför landslaget, kört överlägset snabbast. Hela 27 sekunder före tvåan Johannes Hösflot Kläbo och flera minuter före namn som Emil Iversen, Niklas Dyrhaug och Martin Johnsrud Sundby.

– Det är en dröm. I bland känner jag att folk pratar ner Beito och att landslaget åker på skitskidor. Men jag bryr mig inte alls. Fy fan, vinner jag här kan Beito vara hur oviktigt som helst, för mig är det svinstort, säger 27-åringen.

”Helt galet”

Men krossen på 15 klassiskt, som dessutom kommer dagen efter en fin tiondeplats i sprint, ser ändå inte ut att räcka till Ruka. Norge har tio herrplatser och åtta är redan klara. De två ytterligare är förbehållna landslagsåkare, enligt ansvarig tränare Eirik Myhr Nossum.

– Normalt sett är vi norrmän bra på skidor och vinner man när alla är med borde det räcka ganska bra i Ruka med, säger Gunnulfsen själv.

Hans tränare, Steinar Mundal, skräder inte orden.

– Det är bara helt galet. Om han inte får åka världscup då är det något fel på systemet, för det här var en kross.

Publicerad:

LÄS VIDARE