Nils van der Poel

Så mycket fick van der Poel för VM-gulden

Av: 

Fredrik Andersson

Jonathan Nilsson

SPORTBLADET

100 000 kronor.

Så mycket belönas Nils van der Poel med i prispengar för sina VM-guld.

– Han har levt på minimala resurser, säger Svenska Skridskoförbundets idrottskoordinator Bent-Erik ”Bento” Brenden.

I torsdags vann han VM-guld på 5 000 meter – och under söndagen vann han VM-guld på 10 000 meter, där han även satte nytt världsrekord.

Nils van der Poels enorma succé bara fortsätter.

Vad van der Poel, 24, fick i prispengar för de båda gulden? 12 000 dollar, 6 000 per guld, vilket motsvarar 100 000 svenska kronor.

– Jag läste hos er att Ponsiluoma (Martin, skidskytte) fick 250 000 i prispengar för sitt VM-guld. Något sådant har inte vi, säger Svenska Skridskoförbundets idrottskoordinator Bent-Erik ”Bento” Brenden till Sportbladet.

– Han har levt på minimala resurser. Vi på förbundet har ingen ersättning som vi har kunnat ge Nils, de resurserna har inte vi. Han har levt på snälla kompisar och snälla föräldrar som ställer upp mycket – och så har han fått stöd från sin förening men även stöd från SOK (Sveriges Olympiska Kommitté).

”Bento” fortsätter:

– Vi har jobbat tillsammans med SOK för att hitta vägar framåt. Vi har hittat ett stöd till Nils satsning i samverkan mellan Skridskoförbundet, SOK och Nils som ett riktat stöd till läger och tävlingar – samt ett riktat tränarstöd till Johan Röjler som personlig tränare för Nils. Utifrån de resurser vi har försöker vi stötta Nils med de medel vi har. Stödet från SOK har varit ovärderligt för oss.

SOK:s stöd: 100 000 kronor

Stödet från SOK består som sagt av både ett tränings-/lägerstöd och tränarstöd samt ett stipendium från SOK.

Hur stort stipendiet från SOK är? 100 000 kronor per säsong, enligt Sportbladets uppgifter.

– Stödet/stipendiet han får är inget han livnär sig på, men det täcker kostnader för boende och mat i stort sett, konstaterar ”Bento”.

– Han slutade femma i totala världscupen, vilket gav honom ett belopp på 13 000 kronor i prispengar.

Carina Skoog är SOK:s sportchef för skridsko.

Ingen VM-bonus för van der Poel.

– Från SOK tittar vi alltid på vad det finns för plats i satsningen och sedan lägger vi till det stöd som behövs för att göra en full satsning, som Nils gör. Det är helt skräddarsytt efter det som finns från klubben, han själv och förbundet och sedan lägger vi till det som saknas i hans satsning. Vi har gjort en rejäl satsning på Nils inför den här säsongen, säger hon.

Några bonusar finns det dock inte.

– Ingenting alls, vi jobbar alltid i förebyggande syfte och satsar på de aktiva som har potential att nå världstoppen. Det är inga bonusar i efterhand för några aktiva. Vi tittar egentligen inte på summorna, utan vad som saknas och vad han (Nils) behöver, säger hon.

”Inte ekonomi i överflöd”

Bent-Erik ”Bento” Brenden tar ton igen.

– För oss är det oerhört viktigt att vi har en skridskoåkare som presterar på den här nivån – och öppnar möjligheter att hitta samarbetspartners till Nils och förbundet. Vi har överlåtit extra sponsorplatser till Nils på hans tävlingsdräkt, det har varit ett sätt för oss att möjliggöra för honom att skapa intäkter.

– Det finns ett marknadsvärde i Holland, han har gjort sig ett stort namn där nu. Som ett exempel så är två företag, som håller på med leveranser av tävlingskläder, intresserade av samarbete med både Nils och förbundet.

Huvudpersonen själv? Han säger så här om vad VM-gulden betyder för att skaffa sponsorer inför ett kommande OS.

– Det underlättar nog absolut. Vi ska njuta av det här nu, det är ett år kvar till OS och det finns nog ganska många 5 000- och 10 000-metersåkare som vill få sin revansch. Det var nog inte riktigt så här det var tänkt att det skulle bli. Men absolut det underlättar ju oerhört. Det är inte ekonomi i överflöd i svensk skridsko just nu. Men det kanske blir ändring på det och det vore väldigt tacksamt för oss. Givetvis kommer arbetet med det att bli lättare framöver, säger van der Poel.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Nils van der Poel (mitten) fick ett välkommet tillskott efter söndagens VM-guld.
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Nils van der Poel

LÄS VIDARE

Skyddas efter succén: ”Aldrig varit med om”

ÄMNEN I ARTIKELN

Nils van der Poel

Skridskor

Vintersport