Nikita Mazepin totalsågas inför premiären i Formel 1

”Går inte att göra en tiger av en ko”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Foto: Mark Thompson / Getty Images Europe

SPORTBLADET

Formel 1 tar emot tre debutanter 2021. En av dem totalsågas redan innan han satt sig i bilen.

– Det går inte att göra en tiger av en ko, säger Franz Tost.

Alpha Tauris teamchef är känd för att kunna utveckla talanger. Han har tagit emot debutanter som Carlos Sainz, Sebastian Vettel och Max Verstappen för att sedan lotsa dem vidare till framgångsrika F1-karriärer.

I år väntar tre unga förare på att debutera i Formel 1. Två av dem, Alpha Tauris Yuki Tsunoda och Haas Mick Schumacher, hyllas av Franz Tost.

Den tredje, Schumachers teamkollega Nikita Mazepin, totalsågas.

– Jag skulle kunna vara brutal och säga: Du kan inte göra en tiger av en ko!, säger Franz Tost till tyska Auto, Motor und Sport.

Nikita Mazepin skapar rubriker - igen

Ryssen Nikita Mazepin har i år flyttats upp till kungaklassen från Formel 2, men han har redan skapat större rubriker för sitt beteende utanför banan än för sina resultat på densamma. Under sin tid i Formel 3 slog han en konkurrent i ansiktet, han tvingades böta för att han körde mot rött ljus i London och i fjol bestraffades han för sitt osportsliga beteende efter målgången av tävlingen i Belgien. När säsongen var över postade han dessutom en osmaklig video på sina sociala medier, vilket fördömdes av Haas.

– Det handlar alltid om hur mycket hjärna en förare har och om han slår på den när han sitter i bilen eller inte, säger Franz Tost.

– Jag har arbetat inom motorsporten en lång tid och kan konstatera att det bara är de förare som är tillräckligt smarta, som vet varför de gör någonting och som kan hantera situationen, som klarar av att ta sig framåt.

Det krävs för att lyckas i Formel 1

I går presenterade Alpha Tauri sin bil och sina två förare, Pierre Gasly och debutanten Yuki Tsunoda. Chefen inledde med att hylla sin nya adept.

– Det som avgör är hur snabbt en förare omsätter den information man ger honom, där är Yuki fantastisk. Han förstår direkt vad han behöver göra, är bra på bromsen och har framför allt en bra känsla i snabba kurvor. Har vi en bil som kan konkurrera kan han överraska, säger Franz Tost.

Tost strör också lovord över Mick Schumacher, son till Michael Schumacher. Tysken har under sin karriär haft ett försiktigt tillvägagångssätt, varit snabb under det första året i ett mästerskap, men imponerat under det andra.

– Många unga förare sätter sig i bilen och vet inte vad de gör. Mick däremot är en förare som tittar och lär sig. Det finns andra som är snabba, men inte vet varför. Det viktigt att ta ett steg i taget, bygga upp kunskapen och omsätta den, säger Franz Tost.

– Det är Mick duktig på och därför är jag säker på att han kommer att lyckas i F1.

Annas Motor - Veckans snackisar 20 februari 2021

Pole position

Formel 1

Nu börjar säsongen. McLaren och Alpha Tauri har visat sina bilar. På måndag följer Alfa Romeo och första veckan i mars följer sedan Mercedes, Alpine, Aston Martin, Williams och Ferrari. Red Bull och Haas har inte bekräftat något datum än.

2) Varg-Olle Nygren

En av de största inom svensk motorsport har avlidit i sviterna av covid-19. Speedwayföraren körde bland annat fem VM-finaler. Han blev 91 år.

3) Red Bull

Det tidigare mästarteamet tar över Hondas motor från och med 2022. Motorreglementet i Formel 1 är fryst fram till 2025, då nästa generation motorer ska introduceras.

4) Yves Matton

FIA:s rallychef anser att svenska rallyt har gjort sitt i Torsby och Värmland.

– Vi kommer inte återvända dit, det är säkert, säger han till dirtfish.com.

– Vi behöver vara norrut för att ha ett snörally. Det är det enda sättet att vara säker på att vi kommer ha ordentliga förhållanden.

5) Sebastian Vettel

Den tidigare världsmästaren i F1 säljer av sin samling av lyxbilar. Det handlar om ett tiotal bilar från Ferrari, Mercedes och BMW, värda många miljoner kronor. Har garaget blivit för litet?

6) Juan Manuel Correa

533 dagar efter den fruktansvärda olyckan under F2-loppet på Spa är Correa tillbaka i en formelbil. Efter 17 månaders rehabilitering genomförde han ett privat test på Paul Ricard i Frankrike och i år ska han tävla i Formel 3.

7) Ferrari

Det italienska F1-teamet förlänger sitt samarbete med Shell, samarbetet har pågått i 25 år.

8) Johan Kristoffersson

Han kommer till start i VM-rallyt i finska Rovaniemi nästa vecka. Han tävlar i WRC3, precis som Mattias Ekström. I WRC väntar en spännande debut av Oliver Solberg.

9) Fausto Gresini

I två månader har teamchefen kämpat mot covid-19 och tillståndet är fortfarande ytterst allvarligt. Han vårdas på IVA på ett sjukhus i italienska Bologna. Gresini är chef för motoGP-teamet med samma namn.

10) Daniel Ricciardo

F1-föraren från Australien har bytt från Renault till McLaren. Han har ett kontrakt över tre år och för första gången sedan 2013 kör han inte en motor från Renault.

– Jag ser verkligen fram emot att testa något nytt och skaffa mig nya erfarenheter, säger han.

Motorstopp

Tysklands VM-rally

2020 satte pandemin stopp för rallyt som avgörs mellan vingårdarna i södra Tyskland, i år fanns rallyt inte med på kalendern och det blir inget ADAC Rallye Deutschland år 2022 heller. Arrangören kan inte betala den ökade avgift (40 miljoner kronor) som promotorn kräver.

LÄS OCKSÅ

F1-bloggen - med vår motorexpert Anna Andersson

Publicerad:

LÄS VIDARE