Annika Sörenstam

Annika Sörenstam har fått medalj av president Trump

Av: 

Oskar Forsberg

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Samtidigt som Donald Trump hotas att avsättas i förtid har han i dag träffat svenska golfaren Annika Sörenstam.

50-åringen har i dag tagit emot en hedersmedalj av presidenten – i ett stängt Vita huset.

– Hon är en stolt amerikan och känner sig hedrad, skriver Sörenstams man till DN.

Tillsammans med Gary Player och Babe Didrikson Zaharias har Annika Sörenstam i dag fått presidentens frihetsmedalj av Donald Trump.

Det offentliggjordes i mars att Sörenstam och Player skulle få medaljen, men på grund av coronaviruset sköts ceremonin upp.

”Händer snart, allt är bra”

I veckan uppgavs att även Zaharias skulle få medaljen. Ordföranden i Babe Zaharias Foundation, W.L. Pate Jr, förväntas ta emot den medaljen.

Babe Didrikson Zaharias dog 1956.

Vita huset meddelade under kvällen, svensk tid, att medaljen har delats ut.

Det prestigefyllda priset är landets mest ärofyllda pris som delas ut av presidenten till personer som har gjort meriterande insatser för landets säkerhet, världsfreden, kulturella eller andra offentliga eller privata insatser”, skriver Vita huset i ett pressmeddelande.

Donald Trump och Annika Sörenstam. (Arkivbild).

”Världen känner Annika på förnamnsbasis efter hennes 15 legendariska år som professionell golfspelare som slog alla rekord och för alltid ändrade sättet som damgolfen spelas på”, skriver man i motiveringen.

Sundhage: ”Ansvarar för sin handling”

Den svenska golfaren har mötts av kritik på sociala medier för beslutet att ta emot medaljen av Trump, dagen efter en mobb stormade USA:s kongress i Washington.

Få svenska idrottare har varit inbjudna till Vita huset för hyllningar. Pia Sundhage fick en inbjudan till maktens högborg efter OS-guldet 2012 – men tackade nej.

– Det fanns en anledning till att jag inte åkte dit, jag ville åka hem och bli firad i Sverige. Man har ett val, säger hon.

Donald Trump och Annika Sörenstam. (Arkivbild).

Hur ser du på att Annika Sörenstam väljer att åka dit och ta emot en medalj ur Donald Trumps hand just i dag?

– Var och en har ett ansvar för sina handlingar. Det är inget jag vill kommentera, säger hon.

Annika Sörenstams man Mike McGee ser saken på ett annat sätt. Några timmar efter ceremonin skriver han ett sms till Dagens Nyheter.

”Annika utsågs som mottagare till presidentens frihetsmedalj i våras, och bjöds in till att medverka vid ceremonin för flera veckor sedan. Hon är en stolt amerikan och känner sig hedrad över att få ta emot utmärkelsen.”

Sportbladet söker Annika Sörenstam för en kommentar till priset och mötet med Donald Trump.

ANNONS EXTERN LÄNK

JACKPOTT! – 25 miljoner på Stryktipset. Missa inte att skaffa andel i Sportbladets sista minuten-system i jakten på 13 rätt | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Annika Sörenstam

ÄMNEN I ARTIKELN

Annika Sörenstam

Donald Trump

Kapitolium

Golf

Washington DC