Ny supertid av van der Poel på 10 000 meter

Nils van der Poel gör en superhelg på allround-EM i Heerenveen.

På 10 000 meter var han snabbast - och satte nytt mästerskapsrekord.

– Var det mästerskapsrekord? Ja, fett, det är ju roligt, säger han efter tävlingen.

Nils van der Poel fortsätter att leverera världstider i skridsko. På 10 000 meter i allround-EM i Heerenveen krossade 24-åringen sitt eget svenska rekord när han gick i mål på 12.42,80 – en tid som ingen annan i startfältet kunde slå.

Också en tid som väldigt få andra, någonsin, har slagit.

Det är drygt fyra sekunder bättre än hans tidigare svenska rekord, en av de snabbaste tiderna på distansen någonsin och ytterligare ett styrkebesked inför OS nästa år.

”Fantastiskt lopp!”

Tiden var blott nio sekunder långsammare än världsrekordet på distansen, 12.33,86. En tid som kanadensaren Graeme Fish slog till med på VM i Salt Lake City förra året.

Nils van der Poel, som startade i första paret och då gick upp i ledningen, slog däremot nederländaren Sven Kramers mästerskapsrekord.

– Detta var loppet jag såg fram emot mest. Jag fick gå största delen av loppet själv, men det är jag van vid som svensk skridskoåkare. Man måste tro på det man gör och tro på att det finns kraft i benen och det lyckades jag med, säger van der Poel.

Fyra totalt

På lördagen satte Nils van der Poel också svenskt rekord när han blev tvåa på 5 000 meter, endast slagen av nederländske stjärnan Patrick Roest. På allround-EM delas dock inga medaljer ut på enskilda distanser.

– Att jag vann i dag, det är ju ingen distanstävling det här, man får en blombukett för att man vann. Om vi har tur kan vi hitta en söt tjej på hotellet att ge blommorna till, säger han.

Svensken slutade fyra totalt efter samtliga distanser, medan just Roest (trea i söndagens 10 000-meterslopp) vann totalen och EM-guldmedaljen.

– Jag tog mig högre upp i sammandraget än jag trodde. Men det är tråkigt att Roest inte går för min tid på 10 000 meter, jag tror inte han gör vad han kan för att utmana mig. Han är väl rädd för att försöka och misslyckas, kanske.

Nu väntar VM och nästa år ett OS. Där är van der Poel ett av Sveriges stora medaljhopp.

– Jag skulle bli förvånad om jag inte tar medalj, men allt vi har kan bli raserat på en kort stund, jag kan bryta benet imorgon och då är allt förstört. 

Nils van der Poel under allround-EM i Heerenveen.
Nils van der Poel under allround-EM i Heerenveen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN