Basket

Alva Stark blir yngst någonsin

23 år – tränare i den högsta ligan

Av: 

Andreas Käck

Alva Stark.
Alva Stark.

SPORTBLADET

Östersund Basket är klart för SBL.

Därmed blir Alva Stark headcoach i högsta ligan – som 23-åring.

– Det är unikt, säger hon till Sportbladet.

Alva Stark är nyss hemkommen från torsdagens träning och låter sprudlande glad i andra änden av telefonen. Det har hon all anledning att vara. Hennes Östersund Basket har precis fått grönt ljus för spel i basketligan nästa säsong.

– Man svävar som på moln just nu. Framförallt känner vi en stor lättnad. Vi satte upp det här målet tidigt inför förra säsongen, sedan kom det saker som satte käppar i hjulet, säger hon och syftar på att säsongen blev inställd efter blott tre matcher på grund av pandemin.

Alva Stark tvingades avsluta sin egen elitsatsning som 19-åring efter en allvarlig knäskada. Som 22-åring var hon assisterande coach till Kevin Taylor Lundgren i Norrköping. I fjol tog hon över Östersunds damlag i division 1.

”Skillnad som kvinna”

Nu blir hon den yngsta headcoachen i basketligan – och kanske rentav den yngsta huvudtränaren inom alla svenska elitligor?

– Det är unikt i sig, men att jag är kvinna gör det ännu mer unikt. Tyvärr, får man väl ändå säga.

Du upplever en stor skillnad?

– Absolut. Det är så tydligt det bara kan bli i och med att det inte finns en enda kvinnlig headcoach varken i herrarnas eller damernas högsta ligor i basket förutom jag. Jag hoppas att det här steget jag tar nu kan vara med och bidra till en bättre riktning framöver där vi får se se fler kvinnliga ledare, säger Alva Starkt.

”Har väldigt kul”

Hon upplever att åldern gynnar henne som huvudtränare eftersom hon ”är på samma nivå” som spelarna i laget.

– Relationen med spelarna blir mer naturlig. Vi kommer varandra väldigt nära, fast på ett professionellt plan. Majoriteten av spelarna är mellan 18 och 25 så vi har mycket gemensamt och vi har också väldigt kul tillsammans. Det tror jag bara är positivt.

Annars brukar ju stereotypen av tränare vara äldre, auktoritära. Du bryter den normen?

– Ja, men den normen du beskriver är ju väldigt manlig. Det är så det normalt sett ser ut inte bara i basketen utan alla sporter och det är det jag vill komma ifrån, för jag är inte alls så som person. Jag hoppas att mitt ledarskap och min personlighet kommer skilja sig från alla andra, säger Alva Stark.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Laget som försvann – Sundsvall Dragons: ”Jag samlar burkar ibland”

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket

Basketligan dam