Johaugs val skrämmer: ”Riskerar hela säsongen”

Förra året vägrade Therese Johaug spikskor.

Nu har hon tänkt om.

– Jag är rädd att hon riskerar hela skidsäsongen, säger Ingrid Kristiansen till Dagbladet.

Under sommaren kommer längdstjärnorna att börja ladda inför vinter-OS i Peking. För Therese Johaug handlar det dock inte bara om höghöjdsläger och den traditionella barmarksträningen. 32-åringen kommer att fortsätta satsa på sin löpning.

Johaug imponerade i fjol när hon sprang 10 000 meter på 31 minuter och och 50 sekunder på Bislett. En tid som hade räckt för att kvala in till VM året innan.

”Spikskor är läskiga”

Den tiden gjorde hon i löparskor. I år kommer norskan att gå över till spikskor.

– Det hade varit kul att prova det i alla fall. Men man får ju börja med några träningspass och starta väldigt, väldigt försiktigt – bara för att känna hur det känns och se hur kroppen tacklar det, säger Therese Johaug till NRK.

Det här skrämmer den norska löparprofilen Ingrid Kristiansen som själv är före detta världsrekordhållare på 5000 meter och 10 000 meter.

– Spikskor är läskiga. Jag är inte säker på att hon kommer att få ut så mycket av att springa med spikskor på 10 000 meter. Hon måste vänja sig vid skorna gradvis, eftersom man tvingas springa mer på tårna och då får man ont i benen. Och Therese springer inte på tårna, säger hon till norska Dagbladet.

Rädd att Johaug drar på sig skador

Kristiansen är rädd att valet att använda spikskor gör att Johaug drar på sig skador inför OS.

– Jag är rädd att hon riskerar både friidrotts- och skidsäsongen med det valet. Alla som har sprungit på bana i en halvtimme vet att det gör ont i benen, säger Kristiansen.

Therese Johaug är medveten om riskerna.

– Jag har aldrig testat spikskor tidigare och kommer inte ta några risker så att jag kan skada mig. Jag är också osäker på om jag kommer springa fortare med spikskor då jag inte har någon grundläggande träning med det, säger Johaug till Dagbladet.

Det kommer dock inte att bli någon ny fin tid för Therese Johaug på Bislett i år. Efter att tävlingen tvingades flytta till 1 juli så innebär det att den krockar med ett av norskans höghöjdsläger.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.