Tennis

Nästa stjärna i familjen Korda

Sebastian Korda mot världstoppen i tennis

Av: 

Andreas Käck

SPORTBLADET

Syrrorna gör succé på LPGA-touren.

Själv går han i sin pappas fortspår.

Sebastian Korda, 20, är den senaste stjärnan att tändas i världens kanske hetaste idrottsfamilj.

– Jag har jobbat hårt för det här, säger megatalangen.

Ni kanske minns Petr Korda?

Den reslige tjecken var världstvåa i slutet av 90-talet och vann en grand slam-titel (Australian Open 1998) innan han gjorde dyster sorti från tennisen efter att ha blivit påkommen med det dopningsklassade ämnet nandrolon i kroppen.

Nu har hans lillgrabb, Sebastian, börjat göra rejält väsen av sig på de stora tennisscenerna.

”Sebi”, som han kallas, har under det senaste halvåret klättrat från plats 225 till 66 på världsrankningen och målas nu upp som hela USA:s största framtidshopp inom sporten.

– Det har varit en lång resa, jag har jobbat extremt hårt både fysiskt och psykiskt och jag är glad att det hårda jobbet lönar sig, sa han efter att ha besegrat världsnian Diego Schwarzman häromveckan.

Otrolig idrottsfamilj

Hårt jobb, förvisso. Sebastian Korda kan heller inte klaga på sina gener. Inte nog med att farsan var näst bäst i världen när det begav sig, även hans mamma Regina Rajchrtova Kordova var en framgångsrik tennisspelare och var ett tag rankad 26:a i världen.

Hans systrar Nelly, 22, och Jessica, 28, är två av världens just nu bästa damgolfare. Duon har redan blivit historiska som första syskonpar att paras ihop i Solheim Cup – den mest prestigefyllda tävlingen inom damgolfen, där USA och Europa ställs mot varandra – och Nelly är just nu rankad fyra i världen, medan Jessica är 21:a.

Jessica och Nelly Korda under Solheim Cup 2019.

Foto: TT

För pappa Korda finns bara en nackdel med all framgång: Det blir fysiskt omöjligt att följa alla tre barns tävlingar samtidigt. Han och Regina tvingas välja. Ibland syns de innanför repen när Nelly och Jessica jagar birdies på LPGA-touren, ibland på läktaren när ”Sebi” fortsätter sin resa mot världstoppen i tennis.

– Det är helt otroligt att få följa dem på de största scenerna. Vi är en väldigt tajt familj och jag är så stolt över mina barn, sa Petr Korda under Franska Öppna i fjol, då ”Sebi” mötte gruskungen Rafael Nadal för första gången.

Petr Korda firade sin Australian Open-titel 1998 med en ”sax-spark”. När Jessica Korda vann Women´s Australian Open i golf 2012 kopierade hon segergesten. 2018 hakade Sebastian på tåget efter att ha vunnit Australian Opens juniorturnering – och år 2019 fullbordade Nelly familjens ”grand slam” genom att vinna samma tävling som storasyrran.

Hyllas av ikonerna

Sebastian Kordas hittills största framgång kom häromveckan när han gick till kvartsfinal i Miami – en Masters 1000-turnering – för första gången. Turneringsdirektören tillika förre stjärnspelaren James Blake var full av beundran och jämförde honom med Andy Roddick.

– Det Sebastian gör här i Miami är helt otroligt. Han kommer hit, 20 år gammal, och tar för sig bland världseliten. Det påminner om när Andy Roddick var här i ung ålder och besegrade Pete Sampras för att sedan explodera och bli en av världens bästa spelare, sa Blake.

Andy Roddick höll med.

– Jag älskar den här historien. ”Sebi” Korda är definitivt en spelare jag kommer hålla koll på framöver, sa han.

Själv hoppas Sebastian Korda kliva ut ur sin pappas skugga och bli känd för den han är.

– Det vore coolt om folk börjar fråga honom ”är du Sebastians pappa?” i stället för att fråga mig om jag är Petrs son. Det tror jag hade gjort honom stolt, men det är en lång väg kvar att vandra, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis

ATP (Tennis)