Luleå Basket mästare efter historisk finalvändning

Luleå Basket är svenska mästare.

Norrbottningarna stod för en historisk vändning i finalserien mot Alvik och vann den avgörande matchen med hela 91–78.

– Jag är så stolt över laget, säger Maggie Lucas till SVT.

Inte sedan damligans final började avgöras i bäst av fem matcher 1984 har något lag lyckats med att vända underläge med 0–2 i matcher till seger och SM-guld.

Fram till i kväll.

Luleå Basket fullbordade den historiska vändningen i den femte och avgörande finalmatchen på bortaplan i Stockholm.

Lucas guldhjälte

I halvtid stod det 39–29 till norrbottningarna och i den tredje quartern drygade Luleå ut ledningen till hela 23 poäng, mycket tack vare Maggie Lucas enastående trepoängsskytte.

Alvik gjorde allt för att komma i kapp, men Luleå höll undan. Segersiffrorna skrevs till hela 91–78 och spelarna på bänken tillät sig att fira under den sista matchminuten.

– Jag är så stolt över det här laget. Vi har jobbat så hårt för att komma tillbaka från 0–2. Vi har visat så mycket styrka och hjärta. Jag hittar inte orden, säger Maggie Lucas till SVT.

Tårar i Alvik

Alviks Klara Lundquist kunde inte hålla tillbaka tårarna efteråt.

– Det är en stor besvikelse bara, men jag är stolt över vårt lag, säger hon till SVT.

Luleå Basket tog även hem SM-guldet 2020 efter att pandemin stängt säsongen i förtid. Årets triumf var klubbens sjunde guld de senaste åtta åren.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN