Bajsbakterierna kan stoppa triathlon i OS
Uppdaterad 2024-06-04 | Publicerad 2024-05-30
PARIS. Idogt klimatarbete har gjort den franska huvudstaden till en av världens grönaste metropoler – och Seine till skådeplats för sommarens OS- simtävlingar.
Men ett rejält regnoväder kan göra parisfloden farlig att bada i och någon plan b finns inte.
– När man organiserar något i den här storleken är det klart att ett visst mått av stress finns med, säger Antoine Guillou, kommunalråd med ansvar för vattenkvalitén i Paris.
Armand Duplantis och Simone Biles får ursäkta. Det är faktiskt en flod som spelar huvudrollen inför sommarens OS i Paris. Besöker man den franska huvudstaden är det omöjligt att missa Seine, den rinner strax bakom Louvren, på ena sidan om Notre-Dame och förstås framför Eiffeltornet. Det är en stadsflod som allt som oftast ser ut som stadsfloder gör; brun, ström, inte särskilt inbjudande.
En solig dag i slutet av maj sitter Elsa, 22, och Manon, 23, och äter våfflor längs flodbanken precis nedanför Hôtel de ville, Paris gigantiska kommunhus i nyrenässansstil.
– I teorin kan det låta trevligt att bada, men här och nu är jag inte särskilt sugen. Det beror på vad som händer, men för stunden … nja, säger Manon och pekar på några cigarettfimpar och en våtservett som flyter förbi.
Elsa är något mer optimistisk.
– Om vattnet klarar kvalitetstesten så visst, gärna. I nuläget är inte resultaten tillräckligt bra, men när det går kommer jag göra det med glädje.
Som de flesta parisbor är de tveksamma till de politiska löftena om att Seine ska vara badbar i sommar, men till skillnad från vissa OS-atleter behöver de inte heller testa.
Invigning på vattnet
Den 26 juli ska OS-invigningen äga rum på Seine. Det blir första gången en arrangörsstad förlägger öppningsceremonin på öppet vatten. På en sex kilometer lång sträcka i centrala Paris ska de olika ländernas OS-trupper transporteras på båtar till slutmålet Trocadéro som ligger mittemot Eiffeltornet.
Det blir spelens första riktiga prövning för arrangören, men inte den sista. De följande veckorna ska också flera grenar avgöras i Seine, här ska medaljerna i triathlon och simning på öppet vatten fördelas. Och allt bygger på att parisfloden är badbar på de utsatta datumen, inte minst för maratonsimningen som ska gå av stapeln under spelens sista dagar. Rent konkret handlar det om att få bukt med de bajsbakterier som sänker kvalitén på vattnet.
Förra sommaren fick testtävlingarna ställas in eftersom Seine inte klarade renlighetskraven. Under året som gått sedan dess har vatten kvalitén mätts varje vecka och mer ofta än inte varit undermålig.
I mars i år krävde regerande olympiska mästarinnan i simning på öppet vatten, Ana Marcela Cunha, att OS-organisationen säkrade upp med en reservplan.
– Det är ett orosmoment. Det gick inte att genomföra testtävlingarna förra sommaren och ändå insisterar de på att OS ska genomföras där. Det måste till en plan b om det inte blir möjligt att simma i Seine, sa brasilianskan till AFP.
Men någon sådan finns inte. OS-arrangören har däremot öppnat för att man kan flytta på tävlingsdagarna om kraftigt regn skulle falla just på de planerade datumen.
– Väderleken är en viktig faktor för att kunna bada i Seine, säger Antoine Guillou, som medger att badbarheten är ett stressmoment inför OS:
– Men det är också ett av Paris-kandidaturens starkaste kort, att vi genomför OS mitt i staden på redan befintliga arenor.
Inför sommarens OS har bara en ny arena byggts, Centre Aquatique norr om innerstaden, där tävlingarna i simhopp, konstsim och vattenpolo ska hållas. Däremot har man just invigt en enorm vattenreservoar under tågstationen Gare d’Austerlitz, med kapacitet att fylla hela tjugo OS-bassänger med vatten. Underjordsbassängen ska kompensera för kraftiga regn då stora delar av Paris uråldriga avloppssystem aktiveras rakt ut i Seine. Det är när detta händer som nivåerna av bakterierna E. coli och enterokocker stiger och risken ökar för bland annat magsjuka om man skulle få en kallsup i Seine.
– Bassängen håller på och testas nu. Vi har ännu inte fyllt reservoaren, men testerna går bra, säger Antoine Guillou.
Projektet att göra floden ren har kostat upp emot en och en halv miljard euro och är något stadens olika borgmästare laborerat med de senaste femtio åren, utan att ha gått i mål. Många av de klimatrelaterade projekt som gjort Paris allt grönare sedan millennieskiftet har funnits på plats innan OS-ansökan beviljades 2016. Men spelen har snabbat på utvecklingen, menar Antoine Guillou.
– Vi uppskattar att det hade tagit ytterligare tio år att genomföra många av de här projekten om vi inte haft OS, så det är en verklig accelerator.
För den som inte besökt Paris på 2000-talet men som fått tag på OS-biljetter i sommar, kommer mycket att vara annorlunda sedan sist. Antalet bilresor i staden sjönk med närmare sextio procent mellan 2001 och 2018 och gröna oaser har ploppat upp lite överallt. Det är inte en organisk utveckling utan en mycket politiskt medveten sådan. Paris borgmästare Anne Hidalgo liksom hennes företrädare på posten har genomfört ambitiösa och ofta ytterst kontroversiella bilförbud i innerstaden. Bland annat gjordes den flerfiliga motorled som gick längs med Seines nedre flodbank om till promenadstråk med barer, lekparker och utegym i mitten på 2010-talet. Så mycket som tre av fyra parkeringsplatser är på väg att tas bort och p-avgiften för suvar har just höjts rejält efter en folkomröstning på borgmästarens initiativ.
Hidalgo har gjort sig ett namn som en visionär i internationella medier, men i Frankrike är hon genuint impopulär hos stora delar av befolkningen. Något som visade sig när hon ställde upp i presidentvalet 2022 och inte ens fick ihop två procent, trots att hon backades av det fornstora socialistpartiet.
I sommar sätts hennes prestige på sitt största prov eftersom hon gått i god för att Seine ska gå att simma i under OS.
– Till alla skeptiker säger jag: vi kommer att bada, sa hon i ett uppmärksammat tal i början av maj.
Också president Emmanuel Macron har meddelat att han kommer att ta ett dopp innan de olympiska spelen går av stapeln.
Från och med nästa år ska också tre badplatser öppnas för övriga parisbor. Det blir första gången på hundra år som förbudet att bada i floden hävs. Symboliskt nog har det varit förbjudet sedan 1923, året innan Paris arrangerade OS senast, 1924.
Vid vattenkanten på Île de la Cité, en av två öar i Seine mitt i Paris, sitter levnadskonstnären Nathan, 24, och äter bricklunch. Det vill säga, han har lagat en pasta carbonara som han äter direkt ut stekpannan, med ett glas rödvin på ett brickbord som han ställt med utsikt över vattnet. Han tvekar inte en sekund på att hoppa i plurret när Seine öppnas för allmänhetens bad.
– Jag hoppar i direkt från en bro, det är inga problem för mig. Min största dröm är att få bada i Seine.