Ragnar Skanåker säljer sin vapensamling

Pistolerna har skjutit hem OS-guld och satt världsrekord.

Men när Ragnar Skanåker, 82, nu säljer sin vapensamling måste vapnen lämna Sverige.

– Det är bara de laglösa som kan ha vapen i dag, säger Skanåker till Kvällsposten.

Ragnar Skanåker är en av få svenskar, och idrottare överhuvudtaget, som kan stoltsera med sju olympiska spel. Den 82-årige pistolskytten hann med att vinna ett guld, två silver och ett brons i OS-sammanhang och sätta världsrekord under sin långa karriär. Men nu ska åtta av pistolerna som var med och skrev idrottshistoria säljas.

”I dag kommer mina trotjänare att exporteras.
Alla är i sig ett unikum, tex nr 1 i serien, prototyp eller vunnit OS guld,VM osv. /.../ Solen skiner men det är en sorgens dag. En epok är slut.”, skriver Ragnar Skanåker på sin Facebook-sida.

Och redan nu står det klart att vapnen inte kommer stanna i Sverige.

– Om man inte har licens måste de pluggas och då blir de förstörda. De tappar sitt värde, helt enkelt. Jag hade dem på Helsingborgs idrottsmuseum. Men det gick inte, där tvingades vi backa ur, säger Skanåker till Kvällsposten.

Vill ha en miljon

Han är uppgiven över det svenska vapenreglementet:

– Herregud vilka bestämmelser vi har numera. Det är bara de laglösa som kan ha vapen. I USA kan de  förvaras i glasskåp utan att det är låst.

OS-guldmedaljören säger att han ”hoppas få en miljon för samlingen”.

– En och en är de inte värda mycket. Alla åtta har ett samband. Det finns ingen liknande samling, den är världsunik.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.