Supertalangen petas från norska distanslaget

Foto: TV2.NO
Johannes Hösflot Kläbo.
SPORTBLADET

Förra säsongen skakades norska landslaget av flera uttagningsbråk med Petter Northug i centrum.

Nu väljer man att utöka platserna i landslaget – där Northug finns med.

Supertalangen Johannes Hösflot Kläbo petas dock från distanslandslaget.

– Jag står för att jag är besviken, säger Kläbo i TV2.

Det norska landslaget i längdskidor är ett av världens tuffaste att slå sig in i. Inför fjolårets säsong minskades platserna per land i världscupen till sex och då minskade också norska landslaget antalet platser i sitt landslag.

Resultatet: flera öppna bråk mellan åkare och landslagsledning där Petter Northug flera gånger öppet kritiserade landslagschefen Vidar Löfshus för uttagningar som gällde både honom och andra åkare.

Men när norska landslagsledningen i dag presenterade nästa säsongs trupp valde man att utöka platserna i herrarnas och damernas distanslag. På damsidan är det åtta platser (samt en öppen plats för Therese Johaug) och i herrlaget presenterade Tor-Arne Hetland nio herrar – inklusive Petter Northug.

– Jag är glad att kunna ta ut nio allroundherrar, Petter Northug saknas här i dag och han kommer också köra sin egen variant, säger Hetland.

”Vill inte gå in på detaljer”

Ett namn som inte finns med i den gruppen är supertalangen Johannes Hösflot Kläbo som mot sin vilja får nöja sig med en plats i sprintlaget.

– Ja, jag sa till VG tidigare i veckan att jag skulle bli besviken och det står jag för, men nu är det två dagar sedan och vi har bestämt oss för det här, säger Kläbo i TV2.

TV2: Vad fick dig att köpa den här överenskommelsen?

– Jag vill inte gå in på detaljer, men det finns många duktiga åkare som jag kan lära mycket av. Nu är det OS som är målet, säger han.

Landslagschef Vidar Löfshus förklarar beslutet så här:

– Vi tror att Johannes har bäst utveckling på ett sprintlag. Vi får se om vi gör fel eller inte men vi känner att vi har bättre kontroll på nykomlingar i sprintlaget, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM