Ståhl: ”Mentalt är jag starkare än någonsin”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N
Daniel Ståhl vill slå klassiska rekordet.
SPORTBLADET

Två tävlingar och två resultat bra nog för att slåss om ett VM-guld.

För Daniel Ståhl har fjolårets högstanivå förvandlats till en basnivå. Nu är han på jakt efter drömgränsen 70 meter och Ricky Bruchs klassiska rekord.

– Jag känner att jag har ett svenskt rekord i kroppen, säger han.

1984 hade Ricky Bruch hunnit bli 38 år. Efter flera år av mindre diskuskastande var han tillbaka i jakt på ett OS-guld i Los Angeles. Men comeback-formen kom för sent tyckte landslagsledningen som inte tog ut Bruch, trots uppnådd kvalgräns.

Ricky Bruch svarade med att slå fem svenska rekord inom loppet av fyra månader där det sista, 71,26, står sig än idag som ett av de mest klassiska svenska friidrottsrekorden.

Daniel Ståhl är alldeles för ung för att ha sett Ricky kasta i verkligheten, men erkänner att den svenska rekordhållaren varit en stor inspirationskälla.

– Jag har haft honom som idol i lyftningen med hans styrka och all den energin och tiden han lade ner. Han gav aldrig upp, det visade han när han slog det svenska rekordet, säger Ståhl på telefon från träningslägret i San Diego.

Daniel Ståhl var visserligen uttagen till OS i fjol, men annars är det ingen halsbrytande jämförelse att göra mellan de båda diskusjättarna. För precis som Ricky gjorde Ståhl sitt livs hittills längsta kast en bit ifrån de internationella strålkastarljusen.

Med 68,72 på SM i Sollentuna, två veckor efter OS, slog han världsårsbästat och visade en glimt av högstanivå som bland annat tränaren Vésteinn Hafsteinsson antytt tidigare. Efteråt var islänningen tydlig i en intervju med Sportbladet.

– Min åsikt är att han kan kasta 70 meter redan nästa år och gå för svenskt rekord. Sen är det min åsikt att ska någon kasta världsrekord så är det en kille som Daniel.

”En helt annan nivå”

Än så länge finns det inget som pekar på att den utfästelsen var en rusig tränares överdrift. Daniel Ståhl har under sitt pågående träningsläger i Kalifornien gjort två tävlingar som båda har varit över 68 meter, 68,36 och 68,11, mitt under en träningsperiod som medvetet ska hålla tillbaka toppformen.

Rickys rekord är i sikte.

– Jag känner att jag är på en helt annan nivå. I Sollentuna behövde jag vräka på allt, chansa lite, för 68 meter. Nu känner jag att det finns mycket mer, det kommer bli längre, säger han.

Vad tänker du om det Vesteinn sa förra hösten, att du är redo för 70 meter och rekord?

– Som jag har slängt på träning så känner jag att jag har svenskt rekord i kroppen. Planen är över 70 meter i år och svenskt rekord inom två år. Sen är det bara all out för världsrekordet (74,08).

Hur känns det att jaga just Rickys rekord? Är det speciellt på något sätt?

– Ja, det är ett av de äldsta rekorden vi har och ett väldigt bra rekord. Kollar man på alla grenar så är det ett av de vassaste rekorden så det vore riktigt skoj att få det raderat.

”Sjöng ”Helan går””

Hur mycket vet du själv om Ricky, hans karriär var ju långt före din tid?

– Han var ju verkligen en showman, verkligen öppen och smart med hur han lade upp träningen. En spillevink, som jag ungefär, haha.

Foto: Jan Collsiˆˆ / TT NYHETSBYR≈N
Ricky Bruch innehar fortfarande det svenska rekordet på 71,26 meter.

Jag anar att det finns många storys om Ricky i diskusvärlden, vilken är din favorit?

– Vilken ska man ta... jo, det skönaste jag har hört är nog när han Hans ”Honta” Höglund och Anders Arrhenius sjöng ”Helan går” för hela Kungsan efter DN-galan.

– Det kanske finns värre, men den här går att trycka...

Ricky var öppen med att han tog steroider under sin karriär. Påverkar det hur du ser på rekordet?

– Nej, det är bara att titta innan 1976, då var det vanligt att ta dopning. Sedan blev det förbjudet och om det här är rekordet som är satt så är det vad som gäller fortfarande. Jag vill bara visa att jag kan slå det utan dopning. Att det går med ren idrott.

Mentalt starkare än någonsin

Sent på lördagskvällen får Ståhl en ny chans vid tävlingar i Irvine.

– Det är samma plats där jag kastade mitt första världsårsbästa 2014. Jag hoppas alltid på 70 meter, jag vill försöka göra det innan jag åker hem härifrån.

Rekord i all ära, årets stora mål är dock att göra karriärens bästa tävling på VM i London.

– Det handlar bara om teknik, fysiskt och mentalt är jag starkare än någonsin.

Hur vet man att man blivit mentalt starkare?

– Jag har en idrottspsykolog som jag jobbat med sedan innan VM i Peking. Vi har gjort många framsteg, nu inför VM är målet bara att hålla huvudet rakt och göra mitt bästa.

– Det handlar om att ta sig vidare till final och kasta längre i finalen – och ta hem ett guld.

ARTIKELN HANDLAR OM