Boxningsbossen: Vi ska bli som fotbollen

Foto: privat /
Simon Vis Jagemar

avMartin Schori

SPORTBLADET

Simon Vis Jamegar är nytillträdd ordförande i boxningsförbundet.

Och han har en plan för att lyfta sporten.

– Boxningen har varit för mansdominerad och hierarkisk. Vi ska bredda sporten och jag hoppas vi kan bli lika stora som fotboll, säger han.

En halvtimme före Svenska boxningsförbundets årsmöte skulle börja drog den hårt kritiserade ordföranden Tommy Lindström plötslig tillbaka sin kandidatur.

Istället blixtnominerades Simon Vis Jamegar – och valdes till ordförande.

Skiftet var på ett sätt symboliskt. Tommy Lindström är före detta hårdkokt chef för rikskriminalen och hans karriär inom boxningsförbundet har kantats av anklagelser om sexism. Simon Vis Jagemar har en betydligt mildare framtoning – och en bakgrund inom media och försäljning.

– Boxningen har varit hierarkisk, mansdominerad. Det finns en kultur där man mäts på resultat, vem som får fram de bästa killarna. Det har inneburit att man hållit sig på sin kant och inte samarbetat. Sporten har tappat sitt fotfäste, säger Simon Vis Jamegar till Aftonbladet.

”Måste ha en produkt som kan leverera”

Det har gått sex veckor sedan han tog över – men den nya ordföranden har rivstartat. Han har nu tagit fram en sjuårsplan som ska lyfta sporten tillbaka till glansdagarna. Målen är mycket högt ställda.

– Jag tänker att vi ska bli lika stora som fotbollen, säger han.

Hans bakgrund inom försäljning gör sig snabbt påmind under samtalet.

– Man säger: vi har tappat marknadsandelar till MMA. Tacka fan för det! Vi har ju ingen organisation. Man säger också: vi måste marknadsföra boxningen! Men vi måste ha en produkt som kan leverera. Sedan kan vi börja med marknadsföringen, säger han.

Simon Vis Jamegar affärsplan – den första boxningen någonsin haft – vilar på tre ben:

  1. Värdegrund. ”Skapa en vi-kultur”, med Simons egna ord.

  2. Varumärke. Bredda sporten och attrahera nya målgrupper. ”Vi talar om boxning för alla”.

  3. Sportsliga framgångar. I det ingår att ta medalj i OS 2024.

– Det här ska förankras i alla klubbar. Vi ska kämpa tillsammans för att lyfta sporten, både amatörboxningen och proffsboxningen. Jag jobbar med detta på heltid, jag har tagit ett break från mitt arbete.

I en artikel som Sportbladet publicerar idag målar flera aktiva boxare upp en bild av att sporten håller på att bli omkörd av MMA. MMA:n har lyckats med en sak, säger Simon Vis Jagemar: Att sälja ett koncept. Boxningen har alltid varit beroende av starka, enskilda individer. Men MMA:n ser likadan ut i alla länder.

Däremot köper han inte bilden av att boxningen blivit omkörda.

– Kategorin kampsport har ju ökat. Tack vare att UFC blivit större ökar ju hela kampsporten. Men kollar du på antal utövare så har MMA och shootfighting 3 000 utövare. Boxningen har 10 000 utövare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning

UFC

Kampsport

Fotboll