Sverige sjua i Nations Cup-premiären

Foto: TT
Angelie von Essen.
SPORTBLADET

Sämst i första rundan. Bland de bästa i den andra.

Det svenska tjejlaget i dagens Nations Cup-premiär i Belgien gav prov på stor kampvilja.

– De har visat att de hör hemma på den här nivån, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Den slutliga placeringen, sjua av åtta lag, är inte mycket att hänga i julgranen. Men det fanns ändå mycket för förbundskaptenen att glädjas åt.

– Vi har två ryttare och hästar som debuterar och en som bara gjort nån Nations Cup tidigare, och så gör de så fantastiskt bra andrarundor. Det är mycket vi kan ta med oss, men framför allt att man kan lyfta sig så här, säger han.

För det började tungt för Sverige. Alla fyra ekipagen rev och allra mest rev debutanten Petronella Andersson som var först ut på banan. Det blev tre ner vilket gav tolv fel.

Sverige låg sist

I pausen efter första rundan låg Sverige sist.

Då styrde 26-åriga Petronella Andersson in igen och lotsade den orutinerade hästen Ivoor van T Paradijs runt på ett tidsfel visserligen, men felfri på hinder.

En lika stark upphämtning gjorde Angelie von Essen. Efter två ner och ett tidsfel i första rundan gav hon allt för att ta den store Newton Abbot runt felfritt - och lyckades.

Lagets andra debutant, Jonna Ekberg, 26, gjorde två jämna ritter men fick ett tramp i vattengraven bägge gångerna med sin gröna häst Cassini Bay. Lagets ankare, rutinerade Helena Persson och Bonzai H, var den enda som gick sämre i andra rundan och fick sammanlagt tre rivningar.

– Visst kan det ha varit lite nerver med i spelet i början. Att rida i ett nationslag sätter en extra press. Men nu har de gjort det en gång, säger Henrik Ankarcrona.

”Det är ett pusslande”

Planen är att försöka ge dem ännu mer lagrutin under säsongen.

– Ja, de måste få komma ut på den här nivån för att samla rutin. Samtidigt är det viktigt att vi håller oss kvar i division ett. Det är ett pusslande, säger Ankarcrona.

Till Nations Cup i franska La Baule om två veckor har förbundskaptenen satsat på fyra tunga mästerskapsryttare. Det är Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson. Även Angelie von Essen är uttagen.

Tyskland vann fredagens tävling efter en omhoppning mot Frankrike och Belgien.