Längdskidor

Frikänner Norges skidförbund i astmafrågan

Av: 

Petra Thorén

Katharina Rise har lett utredningen.
Katharina Rise har lett utredningen.

SPORTBLADET

Norges skidförbund kan fortsätta att ge sina utövare astmamedicin.

Praxisen kring medicineringen är i stort sett oklanderlig enligt rapporten från den grupp som är tillsatt att granska bruket, uppger NTB.

Men enligt rapporten, som presenterades i dag i Oslo, kan det finnas etiska dilemman.

I somras avslöjades det att den norska skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby fällts för brott mot dopningsreglerna efter ett felaktigt bruk av en tillåten astmamedicin.

I svallvågorna efter avslöjandet uppstod en debatt krings norsk skidsports bruk av astmamediciner. Det framkom till exempel att friska åkare behandlats med astmamedicin.

I september tillsattes därför en granskningsgrupp som skulle utreda bruket.

Resultat av rapporten presenterades i Oslo under torsdag eftermiddag. Katharina Rise, jurist och ledare av granskningsgruppen, höll en 45 minuter lång dragning om gruppens rapport.

Under den framkom att Norges skidförbund inte på ett ”oförsvarligt sätt diagnostiserat och/eller behandlat utövare utan påvisad astma eller liknande luftvägsproblem”.

I rapporten har man sett över Norges skidförbund rutiner kring diagnos och undersökning av astma och andra luftvägssjukdomar. Här ser man ingen anledning till att ändra rutinerna. Man påpekar dock att en behandling med astmamediciner bör bli kortlivad.

– Vi har inte upptäckt att friska idrottare har varit medicinerade, utan att det har funnits symptom, säger Katharina Rise vid presskonferensen.

Kommer fortsätta använda nebulisator

En del av kritiken har handlat om Norges bruk nebulisator, ett hjälpmedel som används för att inhalera medicin eller som i skidåkarnas fall också saltvatten. Det var via en nebulisator som Martin Johnsrud Sundby fick i sig sin astmamedicin.

Det kommer Norges skidförbund att fortsätta med.
Enligt granskningsgruppen kan det dock vara förenligt med ett etiskt dilemma.

I rapporten påpekar man: att en sådan användning av medicinsk tekniskt avancerad utrustning för friska åkare kan innebära en viss medikalisering av idrotten som sänder en negativ signal till yngre idrottare.

– Efter att ha mottagit rapporten väljer vi att fortsätta använda nebulisator på toppidrottsnivå, men ser att detta är ett bruk med ett etiskt dilemma, säger Petter Olberg, chefsläkare för norska längdlandslaget.

Handlar om att informera de unga

Den svenska professorn Kjell Larsson, Karolinska Institutet, sitter med i granskningssgruppen, påpekade dock att när det handlar om bruk av saltvatten via en nebulisator så är det mer en fråga om att kommunicera rätt.

– Om de känner en symtomlindring av att andas saltvatten, ska vi då avråda dom från det? undrar han.

– Det som anges som svar på frågan är att det har en stark negativ signaleffekt för de yngre åkarna. Men det är ju en informationsfråga. Att man får informera de yngre om vad som gäller så det finns inga svårigheter i det.

När han fick en fråga från norska TV 2 om varför svensk längdåkning ser annorlunda på saken och inte använder nebulisator svarade han kort:

– Svaret är enkelt. Nej, det kan jag inte.

Det finns ingen dokumenterad vetenskaplig effekt av att bruk av saltvatten förebygger astmabesvär.

– Man ska inte förbjuda innan man vet om det har effekt eller inte. Visar det sig att det inte har någon effekt – då kan man gärna sluta med det. Men innan vi vet, så länge vi hör att det i alla fall subjektivt upplevs som att det hjälper, så är det etiskt fel att inte erbjuda möjligheten – eftersom det varken är prestationshöjande eller hälsofarligt, säger Katja Mjösund, en finsk specialistläkare som ingår i en expertgrupp inom den internationella antidopingbyrån WADA.

Enligt rapporten riktas dock en del kritik mot den tillgänglighet av mediciner som funnits. Detta efter att man upptäckt att det funnits mediciner fritt tillgängliga i landslagets vallabuss.

– Det vi har upptäckt är att det har varit receptbelagd medicin tillgänglig på övervåningen i vallatrailern. Den astmamedicinen har inte varit dopingklassad, men det har varit receptbelagd medicin tillgänglig. Här har vi upptäckt bristande rutiner som ändrades den här hösten, sa Katharina Rise under sin genomgång.

Skidförbundet kommer, efter kritik, också att ändra sitt journalsystem. Man övergår från ett system på papper till ett digitalt system.

LÄS MER: Sportbladets reporter testar utskällda astmamedicinen

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Astma