Mattias Ekström vann VM-premiären

Startproblem för Johan Kristoffersson

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: EKS
Mattias Ekström vann VM-premiären. Precis som 2016 vann han i Barcelona

2016 vann han VM.
2017 inledde han mästerskapet precis lika bra.
– Handen på hjärtat hade jag inte ens vågar drömma om det, säger Mattias Ekström.

Han kom till VM-premiären i rallycross som världsmästare, men hade inte allt för stora förhoppningar inför premiären.
– Vi har fabriksstöd från Audi, men är fortfarande ett privatteam och har väl inte kunnat testa lika mycket som vi hade velat utan vi har fortsatt att satsa på det som vi gjorde i fjol.
Och det lyckades alldeles utmärkt för Ekström och hans team, alla tre bilarna tog sig till semifinal, Ekström lyckades ta sig till fonal och den vann han före Timo Scheider och Andreas Bakkerud.
– För min del var nyckeln att jag lyckades vinna det tredje heatet. Jag hittade farten och tog mig till finalen som jag också vann, säger Ekström till Sportbladet.
– Men ska vi vara ärliga berodde det nog på att VW:s Johan Kristoffersson blev stående, det var ett enkelt motorstopp eller så. Det har jag också gjort hundra gånger.

Mattias Ekström vann VM-premiären

De två senaste åren har den förare som vunnit VM-deltävlingen i spanska Barcelona också vunnit VM-titeln, 2015 var det Petter Solberg och 2016 Mattias Ekström. Men Ekström har sänkt sina förhoppningar inför årets säsong.
– De bilarna som Petter och Johan har från Volkswagen går knappt att konkurrera med. VW har en bil som dominerat i rally-VM och det handlar om en enorm klasskillnad. Våra bilar från EKS är som Fagersta transport medan där kommer de med ett helt bilmärke bakom sig, säger Ekström.
– Samtidigt är det bara att gilla läget. Den här gången vann vi på att de gjorde bort sig, de hade farten och vi hade jämnheten. Vi får försöka slå dem på annat än ren fart, där är VW överlägsna. De är inte realistiskt att tro att vi ska kunna bygga en bättre bil än vad de har gjort, men vi kan göra så gott vi kan genom att vara jämna och ha en smart strategi.
•Hade du vågat hoppas på en seger i VM-premiären?

– Nej, det vågade jag knappt drömma om. Vi åker härifrån med 29 poäng och jag är jätteglad över detta. Tittar man på varvtiderna ska det inte vara möjligt.

– Det är trots allt helheten som räknas, det är inte alltid den snabbaste bilen som vinner.

De var en riktigt svenskdag i Barcelona, Anton Marklund vann den första deltävlingen i EM Supercar och Philip Gehrman vann EM i Touringcar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM