Ber om ursäkt – efter hoten mot lagkamrat

Skövde: ”Skulle bli hatmatcher när de möts”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Skövde HF har nu öppet gått ut och tagit avstånd från händelserna. På bilden tränaren Magnus Frisk.
SPORTBLADET

Julia Böjeryd polisanmälde en lagkamrat för olaga hot.

Nu har Skövde HF bett om ursäkt för sitt bristande ansvar.

”Skövde HF tar avstånd från alla former av trakasserier, diskriminering eller andra felaktiga beteenden”, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN
Julia Böjeryd.

Det var i februari som handbollsskandalen seglade upp i Skövde HF.

Skövdespelaren Julia Böjeryd polisanmälde en lagkamrat för olaga hot.

– Det har varit kränkningar under träningstid. Det har varit sexuella trakasserier. Framför tränarna har hon ifrågasatt mitt förhållande med min flickvän. Hon har kallat mig och min flickvän för råttor, sa Böjeryd till Sportbladet och fortsatte:

– Hon har sagt att hon ska slå in tänderna på mig. Både på sms och i omklädningsrummet. Jag har inte vågat gå ned på träningarna, förutom ett fåtal gånger, för att jag har varit rädd för att bli nerslagen.

”Felaktigt beteende”

Även flickvännen i Skövde HF Malin Håkansson, som tog Böjeryd i försvar, blev utsatt för hot och trakasserier.

Och nu har klubben gått ut och bett om ursäkt.

I ett pressmeddelande tar klubben – undertecknat av ordförande Lars Lindström och vice ordförande Anders Löfvenborg – skarpt avstånd från det beteende den polisanmälde spelaren står anklagad för.

”Skövde HF tar avstånd från alla former av trakasserier, diskriminering eller andra felaktiga beteenden. Detta innebär också att spelaren som brutit mot detta har fått en erinran. Föreningen har också framfört en skriftlig ursäkt till de båda drabbade och har under processen dragit många viktiga erfarenheter, för hur man skall agera och hantera oönskade beteenden”, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Fått personliga ursäkter

I ursäkterna till Julia Böjeryd och Malin Håkansson står det att de båda konstateras vara helt utan skuld till det eskalerande bråket.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYR ÅN
Malin Håkansson.

Sportbladet har varit i kontakt med Anders Löfvenborg, vice ordförande i Skövde HF, som säger att det aldrig var aktuellt att stänga av den polisanmälde spelaren.

– Nej. Vi har bestämt oss för en muntlig erinran från styrelsen efter att pratat med alla de inblandade.

Men när polisutredningen är klar kan det förändra läget?

– Vi avvaktar den. Blir hon dömd tar vi ett extra styrelsemöte utifrån vad det det står i domen. Blir hon inte dömd går vi inte vidare, då har hon redan fått ett straff av oss.

Mitt i SM-slutspelet

Den anklagade spelaren har tidigare under våren uttalat sig till Skövde Nyheter om den uppkomna situationen och hävdat att bråket uppstått efter att Böjeryd velat få bort den polisanmälde spelaren från klubben.

– Hon (Julia Böjeryd reds. anm) sa rätt ut på det där mötet att hon inte ville ha en spelare som mig i sin trupp, sa Skövdespelaren då.

Skövde hoppas dock att trion ska kunna lösa konflikten och spela tillsammans i klubben nästa säsong.

– Ja. Vi vill lösa konflikten så att de i varje fall kan prata med varandra och umgås. Vi kommer inte att ta initiativet till att bryta några kontrakt. Skulle de välja att gå till tre olika klubbar kommer konflikten att leva kvar och det skulle bli hatmatcher när de möts, säger Anders Löfvenborg.

Skövde HF spelar just nu SM-slutspel där det blev förlust mot H65 Höör, i det första mötet i bäst av fem, med 22–15 i går.

ARTIKELN HANDLAR OM