Debutanten rakt in i laget: ”Jättefräckt”

1 av 3 | Foto: ELISABET HOFF
SPORTBLADET

FALSTERBO. För bara tre veckor sedan kom hon med i hopplandslagets A-trupp.

Nu får Evelina Tovek, 23, kliva in som ersättare i det svenska laget i Nations Cup i Falsterbo.

– Jättefräckt, säger vårens stora stjärnskott.

Malin Baryard-Johnssons häst skadad och Angelie von Essens såld. Onsdagens beska besked öppnade dörren för Evelina Tovek.

På fredagseftermiddagen rider hon inför fullsatta läktare i Falsterbo, för Sverige och i samma lag som de tre hetaste EM-ryttarna Peder Fredricson, Douglas Lindelöw och Henrik von Eckermann

— Självklart blir det en nervpress. Men jag ska jobba på att fokusera och försöka hålla allt så normalt som möjligt. Det ska bli spännande och jättekul, säger U25-ryttaren från Varberg.

Självklara målet: OS

Evelina Tovek har ridit i nationslag tidigare, men då på lägre nivå. Men det här blir något extra.  

— Målet är att rida felfritt, och försöka ha lite kul på vägen också, säger hon.

Evelina Tovek har funnits med i lagren under landslagets spetstrupp ganska länge. Men i vår har hon tagit ett jättekliv framåt.

Bakom ligger en storsatsning med OS i Tokyo som mål. Där ingår hästen Castello som köptes i början av året och tagit Evelina Tovek mot helt nya höjder.

— Han är bara nio år men känns som en trygg 18-åring som jag ska lära mig av. Det finns mycket som kan förbättras, men han har en otrolig inställning och allt har varit ganska enkelt från början, säger Tovek.

BESTÄLL RIDSPORTSBIBELN HÄR!

I satsningen ingår också coachning av Henrik von Eckermann och, inte minst, ett lag i Global Champions Leauge, GCL. Lagen i GCL består av fyra-fem ryttare. Anmälningsavgiften är 20 miljoner kronor.

Det är i princip omöjligt att rida in dessa pengar. Grejen är att få tillgång till lyxtouren Global Champions Tour.

Svaret: Inte till salu

Evelina Tovek rider i lag med von Eckermann och tre toppryttare till. Hennes resultat imponerar.

— Det har gått över förväntan. Jag har ju inte hoppat på den nivån tidigare, säger hon.

Buden har redan haglat över Castello. Men han är inte till salu. Toveks är en av landets stora bilåterförsäljare och äger hästen själva.

— Vi har valt att satsa helhjärtat nu. Så jag kan vara lugn. Det är inte alla förunnat att ha råd att behålla sina hästar, så det gäller att njuta, säger Evelina Tovek.

ARTIKELN HANDLAR OM