Uppgifter: Ryssland fria att tävla i OS 2018

Foto: TT

avFilip Durefelt

SPORTBLADET

Ryska idrottare kommer att få delta i vinterns OS i Pyeongchang, enligt uppgifter från Press Association Sport.

I stället ska landet få böta – rejält.

Ryssland tävlar inte som nation i det pågående världsmästerskapet i friidrott i London. Man har endast 19 utövare på plats, som dock tävlar under neutral flagg efter att ha fått dispens.

Landet är avstängt från alla internationella friidrottstävlongar efter Richard McLarens avslöjande om utbredd statsunderstödd dopning och korruption, där över 1 000 ryska idrottare ska ha varit dopade.

Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

Under OS i Rio i fjol var de ryska friidrottarna också portade, och IOK diskuterade huruvida hela landet skulle portas helt och hållet.

Till slut bestämdes att det var upp till varje idrottsförbund att göra en bedömning om ryssar skulle få delta eller inte, och i slutändan stoppades 118 atleter från tävlan i Rio.

Har kriminaliserat dopning

Med ett vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang som närmar sig med stormsteg har ännu inget officiellt beslut meddelats om hur många ryssar som får åka till olympiaden.

– Vi hoppas få det klart senast i oktober, sa IOK-ordföranden Thomas Bach i juni.

Ryssland har vidtagit antidopningsåtgärder som att kriminalisera dopning, satsat mer pengar på dopningstester och gjort en plan för antidopningsutbildning. Men enligt Bach räcker inte det för att slippa sanktioner.

– Vi har en känsla av att några i Ryssland tror att genom åtgärder för framtiden så ska historien glömmas bort. Några regeringsledamöter eller parlamentariker försöker att ignorera allt. Men det som har hänt måste sanktioneras.

Bötesbelopp runt 100 miljoner dollar

Och, enligt uppgifter från SBS, är nu ett beslut nära att tas av internationella olympiska kommittén, IOK.

IOK ska vara på väg att utfärda något som beskrivs som en bot i ”F1-stil”, med en summa i närheten av de 100 miljoner dollar som McLaren fick böta 2007 för att ha spionerat på Ferrari.

Det stora bötesbeloppet ska ses som ett alternativ till att porta Ryssland från OS, och landet blir därmed fritt att tävla i Sydkorea.

Enligt uppgifter ska IOK och Ryssland redan vara överens om villkoren för sanktionen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS

IOK

Dopning