”Jag kan bara känna ett genuint hat och en otrolig sorg”

SPORTBLADET

I en ny dokumentär går Patrik Sjöberg i terapi för att bearbeta de sexuella övergrepp han utsattes för som barn.

Där berättar han om öppet om hatet och sveket från sin mamma.

– Jag kan inte, som i boken, inte vidröra hennes roll i det hela, säger Sjöberg.

Foto: TT

Patrik Sjöberg har tidigare berättat öppet om de systematiska sexuella övergrepp han utsattes för av sin styvpappa Viljo Nousiainen. I den nya dokumentären ”Patrik Sjöberg i terapi” bearbetar han det 40 år gamla traumat. 

Sjöberg berättar att han har haft svår att lita på andra människor under hela sitt liv. Han berättar även om ilskan mot sin mamma Birgitta och andra vuxna som aldrig agerade. 

– Jag kan bara känna ett genuint hat och en otrolig sorg, särskilt när det finns vuxna människor runt omkring som har som uppgift att se till att sådana saker inte ska hända. Att de inte reagerade och än i dag inte har reagerat, säger Sjöberg i dokumentären och fortsätter senare:

– Jag känner mig sviken och att jag egentligen aldrig fick någon riktigt chans. Hon borde ju verkligen ha skyddat mig. Det min mamma har gjort är kanske inte brottsligt, men som förälder är det oförsvarligt. Jag blir jävligt förbannad och ledsen för det här är exakt det som skyddar pedofilerna.

”Kan inte inte vidröra hennes roll”

Sjöberg hade dock önskat att ännu mer fokus i dokumentären hade legat på relationen till hans mamma Birgitta. Hon har tidigare sagt att hon inte kände till övergreppen.

– Jag hade velat att det skulle vara ett längre sjok med min mammas roll i det här. Självklart visste min mamma vad som hände och har valt att spela offer och varje gång det här kommer på tal pratar hon om sin egen uppväxt. Jag har ingen relation med min mamma av många olika anledningar, det hänger inte bara på det jag utsattes för. Om jag buntar ihop allt som har hänt mig kan jag diskvalificera min mamma som förälder överhuvudtaget, säger han och fortsätter: 

– Jag är inte intresserad av någon pajkastning, men i det här läget kan jag inte, som i boken, inte vidröra hennes roll i det hela. Hon tilltät det hända och att hon efterkonstruerar något är upp till henne. Jag kan se mig själv i spegeln och förstå mig själv bättre i dag än jag gjorde för några år sedan.

”Ville att folk skulle hata mig”

I dokumentären, där Sjöberg pratar med psykologen Rebecka Malm, berättar han också hur han under sin höjdhoppskarriär aktivt vände folk emot sig. 

– Jag kunde aldrig känna det här stödet som jag fick. Inte ens från publiken, säger han och fortsätter: 

– Jag ville inte bli så omtyckt. Jag ville inte bli allas egendom så jag skapade själv en egen bild av mig själv. Jag rökte och öppet drack öl efter tävlingen. Jag hjälpte till att spä på den myten för att jag ville att folk skulle hata mig.

Dokumentären spelades in 2015, men Sjöberg har fortsatt att gått i terapi sedan dess och förändrat honom. 

– Från början tänkte jag bara att jag skulle ta mig igenom det, men jag märkte ganska snabbt att jag borde ha gjort det här för flera år sedan. Jag är väldigt glad att jag gjorde det, säger Sjöberg.

Dokumentären ”Patrik Sjöberg i terapi” sänds på SVT Play söndag 1 oktober och i SVT1 torsdag 5 oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM