Lewis Hamilton har pole position i USA:s GP

Foto: Eric Gay / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

Fyra segrar på fem lopp.

I kväll kan Lewis Hamilton säkra VM-titeln - från pole position.

– Jag tror ändå inte att det blir så, säger Hamilton.

– Men jag ska göra allt som står i min makt för att lyckas.

Britten som vunnit fyra av de fem senaste loppen i Austin, Texas imponerade stort under kvalet till USA:s GP. Mercedesföraren körde ett varv på 1.33,108 och tog karriärens 72:a pole position.

– Teamet har gjort ett fantastiskt jobb, det var väldigt svåra förhållanden på bana, eftersom vinden snurrade runt, det var motvind och medvind, säger Lewis Hamilton efter kvalet.

Han kan vinna sin fjärde VM-titel redan i kväll.

– Men jag tror inte att det blir så, om inte Sebastian gör något dumt misstag så lär det inte bli så. Han är fyrfaldig världsmästare så det lär inte hända, säger Hamilton.

Hamilton och Vettel i första startled

Intill honom startar VM-tvåan Sebastian Vettel, Ferrari (+0,239). Därmed tyder det mesta på att kampen om VM-lever vidare även efter USA:s GP. Britten behöver nämligen ta 16 poäng mer än Vettel i söndagens lopp för att säkra sin fjärde VM-titel.

– Jag är glad över att jag har första startled, jag saknade rytmen i den andra sektorn och hade vissa problem med vinden, säger Vettel.

– Men det var väldigt viktigt att jag står i främsta startled eftersom vår racepace är väldigt bra, däremot har vi legat något efter i kvalen under hela säsongen. Det vore bra för mig att vinna racet, och även de andra tre som återstår. Vi tar en tävling i taget och jag ser fram emot loppet.

Valtteri Bottas, Mercedes, startar som trea, Daniel Ricciardo, Red Bull som fyra och Kimi Räikkönen, Ferrari som femma.

Bra kval av Ericsson

Saubers Marcus Ericsson körde bra i kvalet, svensken var 16:e man - bara sju tusendelar från avancemang till Q2.

– Det var ett riktigt bra kval, jag är jättenöjd med min insats, säger han till Viasat Motor.

– Huvudmålet var att slå Pascal, det gjorde jag och resten var en bonus. Svensken slog sin teamkollega Pascal Wehrlein med tre tiondelar och eftersom flera förare har med sig bestraffningar startar han USA:s GP från ruta 13.

– Den här tiden på året är det väldigt viktigt att visa vad man går för, säger Ericsson som inte har något kontrakt till 2018.

– Jag fick till det i den sista minuten på kvalet. Det är tufft att lyckas med det och jag är mycket nöjd över att jag gjorde det.

USA.s GP startar kl 21.00 ikväll, den 22 oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM