Beslut taget: Hovet ska rivas – men först 2020

Globen ska rustas upp och Hovet ska rivas.

Det inriktningsbeslutet togs på det kommunala fastighetsbolaget SGA:s styrelsemötet idag.

– Men inget görs med Hovet förrän hockeyn kan vara hemma i Globen, säger Mirja Räihä (S), vikarierande idrottsborgarråd i Stockholm.

Johanneshovs Isstadion med sina klassiska 8094 publikplatser har varit ett hem för Stockholmsishockeyn, främst Djurgården och AIK men även flera andra klubbar, sedan 1955.

Men nu är det slut.

I dag fattades ett så kallat inriktningsbeslut på kommunala fastighetsbolaget SGA:s styrelsemöte om rivning. 700 miljoner kronor ska läggas på att rusta upp grannarenan Globen och pengarna ska Stockholms Stad få in genom att sälja marken som Hovet står på för etablering av bostäder.

Isytor för lagen att träna på ska lösas genom att man bygger en eller två underjordiska hockeyrinkar i området.

Idrottsborgarråd Mirja Räihä är tydligt med att Globen står först på åtgärdslistan:

– Vi ska renovera och modernisera Globen. Bland annat ska vi ha ett rörligt innertak så man kan anpassa arenan för 6000 åskådare upp till fullstor kapacitet. Vi ska också göra det mer rektangulärt kring rinken så man kan komma närmare plexit, precis som på Hovet, säger Räihä.

Fram till 2020 kommer det spelas hockey på Hovet, sedan ska de isytorna alltså ersättas med en eller två underjordiska rinkar.

– Det är viktigt, vi tänker absolut inte försämra för ishockeyn. Vi rör inte Hovet förrän Globen är klar, säger Mirja Räihä.

”Självklart känslosamt”

Charles Berglund är en av Djurgårdens spelare som har en tröja hissad på Hovet.

– Självklart är det känslosamt om Hovet försvinner, jag är uppvuxen där och platsen har varit en stor del av mitt liv. Jag minns när jag gick i hockeygymnasiet och kunde vara först på plats, jag kunde lägga mig på rygg på isen och ta in tystnaden, säger han – men tillägger:

– Känslorna får inte styra, utan det gäller att vara klarsynt vad som är den bästa helhetslösningen. Som Hovet ser ut i dag måste det göras något.

Inriktningsbeslutet kommer slutligt klubbas i Stockholms kommunfullmäktige i slutet på januari och sedan ska ett genomförandebeslut troligen tas i maj senare samma år.

AVSLÖJAR: ”River Hovet – och renoverar Globen”
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.