Larsson vill se högre prispengar

Foto: WWW.PRESSPRO.SE
SPORTBLADET

MELBOURNE. Den totala prissumman i jätteturneringen Australian Open har ökat med 14 procent jämfört med i fjol.
Johanna Larsson, 28, vill se ännu högre prispengar i framtiden – samt en regeländring.

Under tisdagen tvingades Johanna Larsson att dra sig ur singelspelet i Australian Open i sista stund. Beslutet kom efter ett dygn med magsjuka och ledde till att hon gick miste om knappa 350 000 svenska kronor i prispengar.
Det hade räckt att hon kommit till spel och bara gjort två gem i singelturneringen för att kvittera ut summan.
Vetskapen om att gå miste om pengarna i kombination med att hon var sjuk gjorde att smällen tog dubbelt så hårt.
- Det var tufft. Men man kan ju inte gå för länge och grubbla utan man måste ju försöka släppa, säger hon när Sportbladet träffar henne i presscentret i Melbourne Park.

Tung dubbelförlust

Inte kändes det lättare när hon och dubbelkollegan Kiki Bertens, Holland, skickades ut ur dubbelturneringen klockan två svensk tid natten mot lördag.
Viktorija Golubic, Schweiz, och Kristyna Pliskova, Tjeckien, var snäppet bättre på de flesta punkterna och matchen slutade 2–0 (6–1, 6–4).
– Den här tävlingen har mer varit att försöka överleva, säger Larsson till Sportbladet.
Hon vill se förändringar där man inte inbjuder till spel trots skador. För att ställa upp i en Grand Slam som Australian Open får en singelspelare i dam- såväl som herrklassen 50 000 australiensiska dollar. Larsson tycker inte att den summan är för stor – tvärtom.
- Om du kollar hur mycket den här och de andra tre Grand Slam-turneringarna omsätter så är det fruktansvärt mycket pengar. Och ser man hur mycket som procentuellt går till spelarna så är det inte så mycket. Så jag tycker inte på något sätt att vi tjänar för liten för utan spelare har vi ingen tävling, säger hon.
Sedan tillägger hon.
- Men en regeländring måste ju till för att fler spelare ska välja hälsan före pengarna så att fler spelare ska välja hälsan före pengarna.

Vill se ändringar i regelverket

Jämfört med i fjol har den totala prissumman i Australian Open ökat med 14 procent till 50 miljoner australiensiska dollar. Det motsvarar knappt 350 miljoner svenska kronor.
- Jag tycker inte att spelarna ska få mindre i prispengar efter en första omgång utan snarare mer, säger hon.
Hon hoppas och tror att det även kommer att bli ändringar i regelverket.
- Det kan vara runt hörnet och det måste till eftersom prispengarna höjs för varje år som går, säger hon.
Har du något förslag?
- Man ska kanske ge femtio-femtio där hälften går till en lucky looser och andra hälften till den som ger lucky loosern en chans. I alla fall i den första rundan.