Handbollsligan

Så har de blivit landets rikaste klubb

DEL 2: ”Vill ogärna peka finger åt andra”

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

 Handbollsligan blöder.

 Sportbladets Johan Flinck har gjort den första riktiga granskningen av klubbarnas finanser.

Det är siffror som många klubbar inte vill ska dras fram i offentlighetens ljus.

 Vi kan förstå varför.

 Fler än hälften av klubbarna har stora skulder och riskerar att bli av med elitlicensen och tvångsnedflyttas.

DEL 1: Läs första delen i granskningen här!

Fler än hälften av klubbarna­ i handbollsligan har negativt­ eget kapital.

Det hade IFK Kristianstad också för sju år sedan: ­minus 1,3 miljoner kronor.

I dag är de rikast i svensk handboll.

– Det gäller att plocka ihop rätt pusselbitar med rätt kompetens, säger klubbchefen Nikolas ­Larsson.

När dagens klubbchef ­Nikolas Larsson 2009 gick in i IFK Kristianstad, då n­ykomling i handbollsligan, hade klubben ett negativt eget kapital på 1,3 miljoner kronor och man hade gått minus 680 000 kronor i det senaste bokslutet.

I dag är de dubbla regerande mästarna rikast i ligan med 6,1 miljoner i eget kapital. Man gick med 1,2 miljoner kronor i vinst förra säsongen och hade då en omsättning på 32,4 miljoner kronor (mot 5,6 miljoner 2009).

Bara Sävehof hade en större omsättning i ligan med 52,7 miljoner, men 33 av de miljonerna kommer från Partille Cup och man drar dessutom runt ett etablerat Champions League-lag på damsidan samt världens största ungdomsverksamhet i den budgeten.

”Helt ointresserade”

Det har de senaste åren skrivits spaltmeter om Kristianstads otroliga resa både på och vid sidan av planen med kompetenta personer från näringslivet på nyckelpositioner, företagstänket, den nya arenan, publik­tillströmningen, värvningen av Ola Lindgren etcetera.

Nikolas Larsson menar att andra klubbar kan göra samma resa.

–  Kan man göra det här någon annanstans och i en annan tid? Ja, det kan man. Jag vill ogärna peka finger åt andra orter men det finns klubbar med en mycket stor och bred ungdomsverksamhet som är en bra grogrund. Att inte fler utnyttjar det har jag aldrig begripit.

–  Hur många handbollsklubbar i ligan har EU-registrerat sitt varumärke och grafiska profil? Det är bra att skaffa professionellt folk som jobbat inom närings­livet i 25 år med marknad, sälj och ledning.

Det finns alltså hopp? K­ristianstad har inte unika förutsättningar?

–  Nej, det gäller bara plocka ihop rätt pusselbitar med rätt kompetens. Ta Redbergslid som haft så fantastiska profiler där hela Sverige vet vilka de är. Ändå har RIK av någon outgrundlig anledning ingen som helst förankring
i Göteborg. Göteborgarna är helt ointresserade av RIK:s varumärke. I min värld finns det något de inte har gjort rätt där. Har man gjort det så fantastiskt på handbollsplanen måste man ställa frågan: varför tycker inte göteborgarna om RIK? För samtidigt drar Frölunda mest publik av alla lag i SHL.

”Har unik förankring”

Vilken av klubbarna som har det tufft ekonomiskt i dag ser du störst ­potential i?

–  Det finns en mycket spännande potential i Guif när väl den nya arenan kommer på plats i Eskils­tuna. Gör man det rätt är det en klubb med unik förankring. Guif har gjort många i­ntressanta saker.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upplever du oönskat håravfall? Få ny hårväxt – utan biverkningar. Prova nu till halva priset!

Provexin

Publisert:

LÄS VIDARE

HK Malmö blöder pengar – kan sluta i konkurs

ÄMNEN I ARTIKELN

Handbollsligan

IFK Kristianstad