Övergångsbråk när bandyförbundet stänger fönstret

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Svenska bandyförbundet stänger övergångsfönstret omgående.

Det får AIK att rasa.

– Beslutet är horribelt, säger sportchefen Jonas Galotta.

Vanligtvis stänger det svenska övergångsfönstret den 15 januari. Den här säsongen är det dock väldigt lite som är som vanligt.

Under Svenska bandyförbundets styrelsemöte i söndags beslutades det att det svenska övergångsfönstret ska stänga på onsdagen den 28 oktober förutom för särskilda fall. I ett mejlutskick till meddelades samtliga elitserieklubbar om beskedet sent under måndagen. Anledningen specificeras inte mer än att det är speciella tider.

Nu rasar AIK.

– Beslutet är horribelt. Man kan inte skylla på speciella tider för att begränsa spelarnas arbetsrätt I alla branscher så kan man om arbetsgivaren föreslår inskränkningar i arbetsavtalet bryta avtalet. Det kan man inte göra i svensk bandy. I AIK har vi en plan för hur speltruppen ska se ut den 16 januari och vi finner oss inte att man ändrar regelverket under säsong på det här sättet, säger sportchefen Jonas Galotta som är övertygad om att spelarna inte har tillfrågats om sin åsikt.

”Det vi har att förhålla oss till”

I ett längre inlägg på Facebook menar AIK att det är en återbetalning för stödet till ledande ledamöter under sommarens årsmöte som delade bandy-Sverige och jämför samtidigt förbundet med en diktatur.

Villa Lidköpings sportchef Jonas Johansson ser mindre dramatiskt på beskedet. Han är inte särskilt insatt i ärendet då han är korttidspermitterad för tillfället.

– Jag kan inte säga så mycket. Det är det vi har att förhålla oss till. Det enda jag kan tänka på är hur det nu blir med korttidsutlåningar och så för spelare som får lite speltid, säger han till Sportbladet.

Svenska bandyförbundets vice ordförande Jesper Kärrbrink förklarar beslutet i ett pressmeddelande.

– Som en del i att försöka skapa förutsättningar för så många klubbar som möjligt att vidta nödvändiga åtgärder för att klara ekonomin i den här minst sagt utmanade säsongen så har förbundet jobbat fram en rad ”pandemi-åtgärder” som vi sedan presenterat för FSE och ASF, säger han.

– En av dessa åtgärder är att ändra tiden för övergångar. Syftet med detta är att klubbarna i lugn och ro ska kunna planera hur man bäst överlever säsongen.

Sportbladet söker Svenska bandyförbundet.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Jonas Galotta
Publicerad:

LÄS VIDARE