Så ska Nilsson nå OS: ”Har alla chanser”

ÖSTERSUND. Det är mindre än ett år till OS i Peking drar igång.

Stina Nilsson kommer ha sex världscupshelger på sig att bevisa att hon förtjänar en plats i den svenska truppen.

– Stina har exakt samma förutsättningar och chanser som övriga tjejer att nå en OS-trupp, säger tränaren Johannes Lukas.

2018 vann Stina Nilsson OS-guld som ländskidåkare i sprint. Nu slåss 27-åringen om att återigen ta en plats i en olympisk trupp men den här gången som skidskytt.

Världscupsavslutningen i Östersund blev starten på Stina Nilsson tävlingskarriär med världseliten i skidskytte. 27-åringen fick en plats i truppen för att samla på sig erfarenhet inför nästa säsong. En säsong som innehåller ett OS i Peking i februari.

Innan OS-truppen tas ut i januari hinner skidskyttarna köra sex helger med världscupstävlingar:

26 november: Kontiolahti

29 november: Östersund

6 december: Hochfilzen

13 december: Annecy-Le Grand Bornand

3 januari: Oberhof

10 januari: Ruhpolding

När truppen togs ut till OS i Pyeongchang var ett av kraven att åkaren skulle ”ha en realistisk chans att placera sig topp åtta”. Trots det var det enbart tre av tio åkare den gången som visat upp det resultatet. Övriga klarade sig för att Sverige presterat bra i stafetter.

– Gör Stina som hon gjorde här under sin premiär så har hon alla chanser att ta en plats. Det finns inget som säger att hon kommer sluta att utvecklas sen är det svårare och svårare att ta steg när man närmar sig den absoluta toppen, säger sportchef Anna-Maria Uutisalo.

”Tagit väldigt stora steg”

Till jaktstarten i Östersund kvalificerade sig sex stycken svenskor, efter ett dramatiskt lopp med stark vind placerade sig Stina Nilsson som tredje bäst av svenskorna med sin 22:a plats. Efter loppet fick skidskytten frågor om en eventuell OS-trupp.

– Jag tänker inte så mycket på OS. Jag är väldigt tacksam över att jag fick chansen att göra min debut. Känna att här är nivån och här står jag just nu, säger Nilsson och fortsätter:

– Jag ser ju att jag har tagit väldigt stora steg under säsongen och jag är väldigt spänd på att se hur jag kan fortsätta att ta fler steg under sommaren. Jag tycker att det här är så himla kul, säger Nilsson.

Landslagets tränare Johannes Lukas är försiktig med att resonera krig OS-truppen.

– Det är väldigt svårt att svara på det nu. Stina har exakt samma förutsättningar och chanser som övriga tjejer att nå en OS-trupp. Det var väldigt kul att hon fick bevisa i sin debut att hon var värd chansen som hon fick, nu gäller det att fortsätta träna. OS-kvalificeringen slutar efter tävlingen i Ruhpolding, då skickar vi in namnen till SOK, säger Lukas.

Sportbladet sänder helgens SM-tävlingar i skidskytte med Stina Nilsson, systrarna Öberg mfl – se dem här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.