Handboll

Avslöjar: Domarchefen hoppar av efter djupa konflikterna

Förbundsbasen: ”Hoppas vända detta till något positivt”

Av: 

Johan Flinck

Henrik Mäkinen
Henrik Mäkinen

SPORTBLADET

Efter ”kriget” inom den svenska domarkåren i handboll:

Nu kan Sportbladet avslöja att domarchefen Henrik Mäkinen slutar med omedelbar verkan och ersätts av Björn Eriksson.

– Jag hoppas vi ska få ett lugn i domare-Sverige nu, säger förbundets generalsekreterare Robert Wedberg till Sportbladet.

Det har under lång tid pågått en infekterad konflikt i den svenska domarkåren i handboll.

I maj lyfte handbollsmagasinet Stürmerfoul locket till denna krutdurk i ett långt reportage där Henrik Mäkinen, ordförande i förbundets domarkommitté, anklagades för ett diktatoriskt ledarskap.

Trakasserades på sms

I augusti tog ett av Sveriges främsta domarpar, systrarna Maria och Safia Bennani, en timeout efter att, som de upplevde det, blivit trakasserade på sms av Mäkinen sedan denne misstänkt Safia för vara en av de anonyma uppgiftslämnarna i reportaget. Sportbladet har talat med Safia i veckan och systrarna är framför allt kritiska till hur förbundsledningen har hanterat deras situation. Nu har de slutat döma tills vidare trots att de var högaktuella för dam-EM i december.

I veckan tog nästa elitdomare, Mohamed Abdulkadir, timeout. Det var Abdulkadir som blev utsatt för allsvenske tränaren Dick Tollbrings rasistiska attack under en match i våras.

Sportbladet talade med Abdulkadir i måndags. Han har inte varit kritisk till Mäkinen men menar att timeouten ska ses som en protest mot hur förbundet inte stått upp för sina värderingar varken som förbund och idrott. Han tycker heller inte att han fått den stöttning han behövt från förbundet.

Hoppas samla krafterna

Nu kan Sportbladet avslöja att domarchefen Mäkinen avgår med omedelbar verkan.

Detta bekräftas av förbundets generalsekreterare Robert Wedberg.

– Jag har förståelse för, och accepterar, avhoppet.

Robert Wedberg

Vad betyder det för domar-Sverige framöver?

– Det är tråkigt att vi tappar en duktig person till. Det är en jobspost bara det. Nu kan man hoppas att alla övriga hjälps åt, samlar krafterna och drar åt samma håll och vänder det till något positivt, säger Wedberg.

Tror du att systrarna Bennani kommer tillbaka nu och börjar döma?

– Jag hoppas verkligen att både de och Mohamed kommer tillbaka. Det är unga domare som vi verkligen vill ha med. Och fina föredömen.

”Behöver inte vara rädda för fortsatta trakasserier”

Ersättaren till Mäkinen är redan klar: gamle elitdomaren Björn Eriksson, som haft många förtroendeuppdrag inom förbundet.

– Det är en kompetent och bra ersättare. Där är jag inte alls orolig, säger Wedberg.

Safia Bennani öppnar nu upp tydligt för att hon och hennes syster kan börja döma igen.

– Det här betyder att vi har helt andra förutsättningar till att börja döma igen. Hur situationen har hanterats har självklart påverkat motivationen och ens glädje till handbollen, samtidigt som vi nu vet att vi inte behöver känna oss obekväma eller rädda för fortsatta trakasserier, säger hon efter beskedet att Mäkinen slutar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Domarsystrana Bennani: ”Det är bara vi som ska sätta våra gränser”

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Robert Wedberg