Läkaren om oron för Kalla: ”50/50”

”Har haft en extrem belastning”

OBERSTDORF. Charlotte Kalla bröt ett lopp för första gången i karriären.

Nu erkänner läkaren Per ”Pliggen” Andersson att det fanns en oro – redan inför tremilen.

– Charlotte har haft en extrem belastning, säger han.

Tremilen i Oberstdorf var inte ens mil gammal när landslagsveteranen Charlotte Kalla bestämde sig för att kliva av.

33-åringen hade problem med magen och direkt efter att ha brutit loppet gick hon bort till vallabussen och ringde upp läkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Hans analys är följande:

Charlotte Kalla tog inga medicinska risker med att åka loppet, däremot visste de redan på förhand att det här skulle kunna inträffa.

– Charlotte hade magkänningar inför loppet. Vi tror att det beror på den extrema belastning hon haft under mästerskapet. Hennes uppladdning var ju inte optimal (Kalla drabbades av coronaviruset), vilket gör att belastningen kan bli större än normalt. Men vi ser inte att det är något medicinskt, någon infektion eller så, kopplat till hennes symtom, säger ”Pliggen”.

Han fortsätter:

– Det var ett 50/50-läge. Då pratar jag inte om ett medicinskt 50/50-läge, utan ett 50/50-läge om huruvida hon skulle kunna prestera eller inte.

”Litade på Charlotte”

Uttalandet gör att följdfrågan blir given: Varför fick inte den fullt friska Johanna Hagström, 22, chansen i stället?

Den frågan besvarar landslagschef Anders Byström så här:

– Johanna var ju första reserv. Det är möjligt att man kunde ha bytt, men Charlotte vet vad hon kan och vi trodde på att hon skulle prova i alla fall.

Kunde ni ha stoppat henne?

– Det är möjligt. Jag har inte pratat med Charlotte själv, det är tränarna som har haft den dialogen. Som jag förstod det så var hon ändå inne på att det här kan gå bra, och då måste man lita på en så rutinerad åkare som Charlotte, säger Byström.

I stället fick han och landslagsledarna säga ifrån – mitt under loppet.

– Man ser på Charlotte hur ogärna hon bryter ett lopp, men vi sa på radion att vi måste be henne kliva av. De (tränarna) snackade med henne i backen och sa: ”Om du har ont eller inte känner dig pigg så … du kan inte tänka på din svit, du måste tänka på din hälsa”, berättar Byström.

”Hoppades på ett under”

Charlotte Kalla själv berättar att hon började känna av magsmärtorna redan i torsdags kväll efter stafetten. Hon tog en joggingtur på morgonen innan lördagens tremil – sedan bestämde hon sig för att köra.

– Jag har aldrig upplevt det tidigare och tänkte att det skulle gå över, men det var på samma nivå som i går kväll. Jag hoppades att det skulle ske ett under. Det är tråkigt att inte känna att man har något där ute att göra, säger hon.

Kalla var fullt medveten om att Johanna Hagström var redo att kliva in som ersättare.

– Ja, så det det ju. Men samtidigt har jag gjort mig förtjänt av den här platsen. Det är svårt att veta innan man givit det en chans.

Var det här ditt sista mästerskapslopp?

– Det har jag inte alls funderat på, säger Kalla.

Delar av landslaget har redan rest vidare till schweiziska Engadin för nästa helgs världscupsavslutning. Det är osäkert om Charlotte Kalla kan ansluta.

– Det beslutet får komma längre fram. Vi har inte diskuterat det än, säger läkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.