Upprepade regelbrott fällde svenskbåt

Foto: Ricardo Pinto/AP/TT
Jämn kamp i måndagens segling mellan Artemis och Emirates.
SPORTBLADET

Det blev förlust för besättningen på den svenska båten Artemis i måndagens segling i America's Cup.

Svenskarna hade visserligen något högre genomsnittsfart i vattnen utanför Bermuda, men den nyzeeländska båten Emirates var 17 sekunder före i mål i ett race som beskrivs som tävlingens jämnaste så här långt.

Dubbla bestraffningar

Artemis tog ledningen men tappade den sedan besättningen dömts att tappa två båtlängder på grund av en felaktighet i samband med starten. Svenskarna kom tillbaka och ledningen kom och gick innan Emirates kunde avgöra sedan svenskarna straffats på nytt efter en regelöverträdelse.

Efter måndagens segling har Artemis tre segrar och lika många förluster.

FAKTA

America's Cup

Fem båtar gör upp om att få utmana titelförsvararen Oracle, USA, i vattnen utanför Bermuda. Artemis, Sverige, Emirates, Nya Zeeland, Groupama, Frankrike, Landrover Bar, Storbritannien, och Softbank, Japan. Varje seger ger en poäng.
27 maj–3 juni: Grundomgång. Samtliga sex båtar möts inbördes två gånger. Den sämsta utmanarbåten slås ut. Landrover Bar börjar på två poäng och Oracle på en poäng eftersom de var etta och tvåa i förtävlingen World Series.
4–8 juni: Kvartsfinaler. Två serier i bäst av nio seglingar avgör vilka båtar som tar sig till utmanarfinalen.
10–12 juni: Semifinal. Segrarna i kvartsfinalerna gör i bäst av nio matcher upp om en plats i titelmötet med Oracle.
17–27 juni: Finalen mellan Oracle och utmanarsegraren avgörs i bäst av 13 seglingar. Om en av finalisterna var bäst i grundomgången startar den båten med en poäng.