IFK-kaptenen: ”Tyckte synd om honom”

Foto: Bildbyrån
Stahre och Bjärsmyr.

avPetra Thorén

SPORTBLADET

HISINGEN. De hade en tajt relation som ledare och spelare.

Nu möts de igen på motsatta sidor: BK Häckens tränare Mikael Stahre och hans förra lagkapten Mattias Bjärsmyr i IFK Göteborg.

Inför Göteborgsderbyt berättar Mattias Bjärsmyr om reaktionen när Mikael Stahre tvingades bort från Blåvitt.

– Jag blev förvånad. Man kände för honom som person och tyckte synd om honom, säger IFK:s mittback.

Sommaren 2012 återvände Mattias Bjärsmyr hem från proffslivet. Perioden efter grekiska Panathinaikos hade varit en aning rörig, men det fanns fler lukrativa alternativ.

Ändå valde Mattias Bjärsmyr att flytta hem till IFK Göteborg. En faktor som påverkade beslutet var tränaren.

I kväll står Mikael Stahre på motståndarsidan.

Det har gått fyra och ett halvt år sedan deras vägar korsades på Kamratgården.

Kontakten har de behållit under tiden även om den stundtals varit sporadisk.

– Vi har haft lite kontakt. Man har kontakt med de personer inom fotbollen som man tycker om och har träffat på. Sen är det inte så att man bara pratar fotboll, det finns annat att prata om också, säger Mattias Bjärsmyr.

Har ni setts sedan han flyttade till Göteborg igen?

– Vi har skickat något sms och sprungit på varandra. Men det är på en proffsig nivå, det är klart att det kan bli känsligt men han har varit tränare för mig och det är normalt att man har kontakt, påpekar IFK-spelaren.
Hur skulle de beskriva den betydelse han hade för dig under tränartiden i IFK?
– Han betydde mycket. Han gjorde mig till lagkapten. Hade det inte varit någon tränare som känts bra är det inte säkert att jag hade flyttat hem. Det är en tränare som gick mycket efter resultat och det tycker jag om. Det är en tränare som älskar att vinna, säger Mattias Bjärsmyr.

Ett mindre naivt Häcken

Mikael Stahre fick sparken från IFK Göteborg. Inför mötet med sin gamla klubb berättade han för TT om fegheten från IFK:s klubbledning. Även i Sportbladets allsvenska podd beskrev Mikael Stahre inför säsongen sin syn på den behandling han fick från sin gamla arbetsgivare. Han kallade den för respektlös.

Mattias Bjärsmyr vill inte gå in på klubbens sätt att hantera frågan, det påpekar han noga. Men han berättar om reaktionen som spelare och medmänniska.

– Jag blev förvånad, han hade väl ett år kvar på kontraktet. Sen kände man med honom. Det är en tränare som jag hade haft och levt nära, man kände för personen och tyckte synd om honom. Sen hur klubben bedrivs tänker inte jag kommentera. Men personligen var det förvånande, säger han.

Vilken prägel tycker du att Mikael Stahre satt på BK Häcken?

– En tränare sätter sin prägel på laget och det har han gjort genom att de släppt in färre mål än innan. Det är väl i stort sett det. Jag tror inte att det är ett lika naivt Häcken som det varit under många år.

Naivt på vilket sätt?

– De har gått med ganska mycket folk i offensiven, det gör de fortfarande och de har en väldigt bra offensiv med Farnerud i spetsen, men de drar inte upp ytterbackarna lika långt och så har de två sittande innermittfältare med Friberg som håller dom i händerna.

Mötet med sin gamla tränare blir speciellt, men på planen under tisdag kväll läggs känslorna åt sidan.

– Då vill jag mer än gärna slå honom... Vi behöver ta tre poäng. Vi har känt att försvarsspelet har funkat bra, men anfallsmässigt behöver vi steppa upp, säger Bjärsmyr inför derbyt borta mot BK Häcken.

ARTIKELN HANDLAR OM