Nyheterna som ska göra Mercedes till 1

Foto: GETTY IMAGES/IBL
Valtteri Bottas är redo.
SPORTBLADET

BARCELONA. Ferrari har inlett VM bäst.
Men nu tänker Mercedes ta över i toppen. Därför har mästarteamet med sig stora nyheter till Spaniens GP.

– Vi räknar med att vi blir snabbare, frågan är hur mycket, säger Valtteri Bottas.

Han vann sitt första F1-lopp för två veckor sedan. Då körde han om Ferraris båda bilar i starten av Rysslands GP och kunde sedan hålla den placeringen in i mål. Sett till mästerskapet är det dock Ferrari och Sebastian Vettel som leder och för att komma ikapp har Mercedes flera uppdateringar med sig till helgens deltävling i Barcelona.
Bland annat är bilen sex kilo lättare, den har en ny nos och nya hybridkomponenter.
– Vi har en bättre bil nu, men om det gör att vi blir bättre det är en annan sak, men jag tror det, säger Toto Wolff.
– Än så länge har det visat sig bra, men det är bara fredag än och det är sällan som de tiderna betyder någonting. Vi får jobba vidare med våra förberedelser.

Nyheter ska ta Mercedes till toppen av VM

Under fredagen var det Mercedes i topp efter båda de fria träningarna. Lewis Hamilton var något snabbare än Valtteri Bottas (+0,09 på den andra träningen). Ferarris Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel var sedan trea och fyra efter Red Bulls Max Verstappen och Daniel Ricciardo.
– Fajten med Ferrari är så jämn att varje detalj är betydelsefull, säger Valtteri Bottas.
– Men vi kan inte lita på att det vi ser på tidsträningen räcker, om Ferrari saknar tempo så har de lyckats slå oss på strategin, även om det har varit svårt att köra om.

Marcus Ericsson hoppas på poäng

Även Sauber har nyheter på sin bil, en ny bakvinge, samt lite detaljer till framvingen och golvet. Det verkar ha gett resultat.

På den andra träningen var Marcus Ericsson 16:e man och avståndet till täten har minskat jämfört med tidigare lopp.
– Det är vår bästa fredag i år, vi var bara 2,2 sekunder efter toppen så det är en mycket bra start, säger Marcus Ericsson som var tre placeringar före sin teamkollega.

– Jag tycker att vi har tagit ett stort steg framåt med den nya bakvingen. Den har hjälpt oss att få lite mer grepp bak i bilen och när vi får en stabil bakända kan vi få en bättre varvtid, den hjälper lite under hela varvet och i slutändan så ger det en hel del. Samtidigt får vi inte vara nöjda, vi är närmare, men vi är 16:e så vi måste jobba vidare under kvällen.

•Vilka förhoppningar har du inför kvalet?

– Vi behöver gå in i kvalet med målsättningen att ta oss till Q2, jag tror inte att det blir lätt eftersom vi fortfarande ligger i botten av mittfältet. Samtidigt är den här banan svår att kvala på, det är svårt att få till ett helt varv, eftersom den sista sektorn är väldigt tajt och det är lätt att göra något misstag där. Kan jag köra ett perfekt varv, samtidigt som vi tar ytterligare något steg framåt med bilen så är det möjligt. Kan vi kvala in topp 15 tror jag att vi har en bra chans på poäng på söndag med tanke på att jag gjorde riktigt bra tider på longrunsen i dag.

Lördagens kval startar kl 14.00

ARTIKELN HANDLAR OM