Djurgården får nej till matchflytt: ”Tappar tron”

Djurgården ville flytta söndagens match mot Varberg till 1 september men fick nej.

Sportchefen Bosse Andersson är inte nöjd med Tävlingskommitténs beslut.

– Man blir ruggigt besviken och tappar tron på det som sägs, säger han.

Djurgården möter Apoel i Europa Conference League playoff hemma på onsdag och har returen borta nästa tisdag. Däremellan ska Djurgården möta Varberg. 

Matchen skulle spelas på söndag, men eftersom det inte blir två vilodagar mellan matcherna stod var klubbarna sedan innan överens om att matchen skulle spelas på lördag 20 augusti. Djurgården ville dock flytta mötet till den 1 september efter att playoff-matcherna flyttats, men fick nej av Svensk fotbollförbundets tävlingskommitté. 

PLUS: Allsvenskan inifrån: Så värvade Hammarby jättetalangen gratis


– Man blir inte förvånad, det blir man ju inte. Det är deras uppdrag att värna om svenska fotboll och att svenska lag ska få bra förutsättningar i Europa. Vi får väldigt dåliga förutsättningar när vi får onsdag, tisdag och däremellan ska spela en allsvensk match, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson och fortsätter: 

– Man får ifrågasätta kunnigheten. Om du har uppdrag att verka för att svenska klubbar ska få bra förutsättningar i Europa och så tar man ett sådant här beslut… Klart man blir besviken. Då kan man ta bort punkten att man ska verkar för svensk fotboll. 

Vad har ni fått för motivering? 

– Motiveringen att vi spelar 15.00 på lördag. Men vi är inte bittra, vi förstår förutsättningarna för Varberg. Vi vädjade och ställde en sund fråga för att vi kom i kläm. Men det är inget som är förvånande, vi var ganska beredda.

”Väldigt svårt att förstå”

Bosse Andersson fortsätter:

– Men man blir ruggigt besviken och tappar tron på det som sägs, att vi ska verka för svensk fotboll. Men jag tror inte att många av dem har varit med. Man fattar ett beslut som jag som fotbollsledare har väldigt svårt att förstå. Men det ska inte påverka oss. Vi har stark tro på våra tränare och vår spelartrupp.

Ordförande Christer Gustafsson säger att tävlingskommittén var överrens om beslutet.

– Vi har begärt in yttranden från berörda parter. Svenska cupen blev också inblandad med två ytterligare matcher. Motståndaren Varberg som har hemmamatch kan inte spela på sin arena den 1 september som Djurgården önskade. Så vi fattade beslutat att ligga kvar på lördagen, vilket föreningarna har varit överens om sedan någon vecka tillbaka. Att Djurgården fick flyttade matcher kan inte vi styra över.

Hur ser du på att Djurgården är besvikna och säger att det är ert uppdrag att se till att svenska lag får bättre förutsättningar i Europa, vilket de nu inte får?

– Det är inte den enda uppgiften vi har att värna om Djurgårdens Euroapspel. Vi har helheten att se till och vi ser att det ryms enligt gällande regelverk med två vilodagar. Sedan är jag fullt införstådd med att det kommer bli ett tufft program för Djurgården, men det var det här beslutet vi fattade.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.