Sagströms ras – missade medalj

KAWAGOE. Slagläge inför sista rundan – då fick Madelene Sagström en mardrömsstart och rasade i fältet.

Till slut var hon aldrig ens nära en OS-medalj.

– Jag är besviken men ändå stolt över min prestation, säger hon.

Madelene Sagström hade gett sig själv en hygglig chans att upprepa Henrik Stensons bedrift från Rio 2016 och bärga en svensk OS-medalj i golf.

Hon var två slag från bronsplats inför lördagens avgörande och hade pratat om att det skulle ”krävas en låg runda”.

Då hände det som inte fick hända.

Sagström fick en katastrofal start med två bogeys på de fem första hålen och det – i kombination med att i stort sett alla andra toppspelare hade birdiefest – gjorde att svenskan åkte fritt fall i resultatlistan.

– Ja, två över efter fem blev lite för mycket, säger hon efteråt.

”Inte tillräckligt”

Hon lyckades visserligen stoppa blödningen och rädda upp sin runda, men var till slut aldrig ens nära att blanda sig i medaljstriden igen utan slutade på en delad 20:e plats.

– Jag spelade inte tillräckligt bra i dag. Det är inte svårare än så. Det finns ingen att skylla på förutom mig själv, säger Sagström.

Att tampas om medaljer är inget som hör till vanligheterna för golfspelare. På normala tävlingsveckor är det rankningspoäng och prispengar som står på spel. Nu var det bara topp tre som räknades.

– Det var annorlunda. Samtidigt är det coolt när en tredjeplats betyder så mycket. Jag är jättestolt över att ha svenska tröjan på bröstet och få representera Sverige, säger Sagström.

Blir det en annan typ av besvikelse att missa topp tre?

– Ja, lite. Men jag är mer besviken över att jag inte gav mig själv chansen i dag. Mina hundra procent var lite lägre än jag hade hoppats på.

Tungt för Nordqvist

Sveriges andra representant, Anna Nordqvist, var i princip avhängd redan efter första dagens spel då hon inledde fyra (!) bogeys på de sju första hålen.

– Jag vet inte vad som hände där. Det är framförallt spelet från tee som inte har klickat för mig den här veckan, säger hon.

Surt att aldrig vara med i matchen på allvar?

– Ja, klart att jag hade hoppats på något bättre den här veckan.

Guldet gick till världsettan Nelly Korda (USA).

Japanska hemmahoppet Mone Inami tog hem silvret efter särspel mot Lydia Ko (Nya Zeeland), som därmed alltså fick nöja sig med brons.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.