Tung svenskdag för herrarna i Lillehammer

Experten: ”Inte godkänt”

Publicerad 2021-12-04

LILLEHAMMER/STOCKHOLM. Trots sex startande lyckades inte Sverige ta en enda världscuppoäng.

William Poromaas 31 plats var dagens bästa svenska resultat.

– Jag vet inte vad jag ska till ett OS och göra om jag inte presterar, säger Calle Halfvarsson, plats 40 i dag.

William Poromaa gjorde säsongsdebut i världscupen. Hans närvaro har saknats för svensk del. I Lillehammer var han snabbast av samtliga sex svenska åkare som kom till start på 15 kilometer fristil. Men det gick inte allt för snabbt.

– Det var inte superbra men det känns bra att vara igång igen. Jag har haft en otroligt strulig höst som man märker nu. Det har inte alls varit någon dans på rosor, säger han efter loppet.

Poromaa öppnade förvisso starkt, men föll sedan allt längre ned i resultatlistan när förhandsfavoriterna började mullra igång.

Calle Halfvarsson höll inledningsvis jämna steg med Poromaa, och var snabbare än den sistnämnde halvvägs igenom banan. Poromaa ryckte sedan ifrån, men någon sensationell pallplats var det aldrig tal om. 20-åringen körde in som nia, och tappade sedan ytterligare ett par hack till plats 31. Halfvarsson var 28 sekunder efter landslagskollegan, och slutade 40:a.

– Det är jättedåligt. Och tråkigt såklart. Jag kommer tillbaka och det har varit hur jobbigt som helst under hösten och jag är fortfarande bäste svensk här. Det är tråkigt. Det är inte så här det ska vara, säger Poromaa efter loppet.

Du hade inte förväntat dig att vara bäste svensk med tanke på din uppladdning?

– Det hade jag absolut inte gjort.

Calle Halfvarsson ger sig själv ett lågt betyg.

– Under godkänt, säger han.

– Det är tufft när man inte är i närheten av täten. Om man ska ha någon slags medaljförhoppning, eller topp tio, måste man kunna prestera, säger han vidare, och ifrågasätter sina OS-aspirationer.

”Vi är långt borta allihop”

I stället fick hoppet sättas till Leo Johansson, som stod för en finfin världscupdebut i Ruka senast. Plats 22 i det klassiska loppet blev plats 13 i jaktstarten.

Nu gick det undan på nytt. Nia efter den första mellantiden, och en start som lovade mycket. Men även Johansson halkade ned i resultatlistan innan vi hade kommit halvvägs. Han blev till sist 35:a.

– Det var inte den bästa dagen, det var det inte. Lite tunga ben, men så är det ibland, säger Johansson.

Nej, det var tydligt att den inte skulle bli någon framgångsrik svenskdag på herrsidan. Fredrik Jonsson slutade 51:a, Johan Herbert 52:a och Fredrik Andersson 66:a. Det innebär noll inkörda världscuppoäng för svensk del.

– Det är inte riktigt godkänt, säger TV 6:s expert Anna-Karin Strömstedt.

Halfvarsson håller med.

– Det är fortsatt tungt. Det håller inte det här. Vi är långt bort allihop, säger han.

Är det ett fiasko?

– Ja, men lite så. Vi ska vara där framme. Vi är tillräckligt starka och åtminstone ska vi ha ett par stycken topp 30. Topp 20 och topp tio också. Det håller inte det vi gör nu. Det gör det inte. Jag tycker att det är lite konstigt att vi inte har någon topp 30. Då kanske det är några andra problem som varit i dag.

Stor norsk uppvisning

I stället stod Norge för en sällan skådad uppvisning på hemmaplan. Med mer än halva startfältet i mål hade arrangörslandet nio av de tio bästa tiderna. Det slutade med nio av de tolv bästa.

Snabbast av alla var Simen Hegstad Krüger, följt av landsmännen Hans Christer Holund och Martin Löwström Nyenget.

– Vi visar att vi är ett bra lag. En fantastisk laginsats. Man inte säga annat än ”Wow!”, säger Hegstad Krüger efter loppet.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.