Längdskidor

Avslöjar: Johan Häggström petad ur landslaget

Av: 

Erik Karlsson

Petra Thorén

SPORTBLADET

Johan Häggström, 30, var del i stafettlaget som kom fyra på OS och han slutade på 13:e plats i sprinten.

Nu kan Sportbladet avslöja att han petas helt från skidlandslaget.

– Så klart är jag förvånad, säger han.

Johan Häggström har precis funnit sig tillrätta i sin nya hemstad Östersund där han ska bedriva försäsongsträning i nya miljöer.

Men för cirka en vecka sedan kastades skidåkarlivet omkull när landslagschef Anders Byström hörde av sig med beskedet att han är petad.

– Det stämmer. Jag kommer inte vara med i något landslag nästa år, tråkigt nog, säger han när Sportbladet ringer upp.

– Jag fick förklaringen att jag inte får en plats i a-landslaget och att de kommer satsa på att föryngra Team Bauhaus (b-landslaget).

”Bästa formen någonsin”

Petningen tog Piteå-åkaren på sängen efter att i tre år tillhört a-landslaget.

– Jag tycker inte jag gjort något jättedåligt år. På OS fick jag köra tre lopp och jag borde kunna förtjäna en plats.

Du går från A-laget till helt petad, det är tvära kast...

– Ja, så kan det ju bli om man inte presterar eller väljer att skifta fokus i karriären men jag tycker att jag var i kanske min bästa form någonsin på OS. De lopp jag gör där är jag väldigt stolt över. Då är det extra tungt. Att lägga fokus på OS, göra det bra och så räcker det ändå inte.

Häggström har under de senaste säsongerna varit en av herrlagets mer stabila pjäser. 2020 bröt han en svensk palltorka på herrsidan när han blev trea i Dresdens sprint. På OS var han åtta i kvalet på den klassiska sprinten och hamnade sedan precis utanför semifinal med sin 13:e plats. Han var sedan 21:a på 15 kilometer klassiskt vilket räckte till en plats stafettlaget.

Där fick han på slutsträckan ge sig i kampen om en OS-medalj mot franska laget slutman Maurice Manificat och Norges Johannes Hösflot Kläbo.

”Brinner som aldrig förr”

Nu väntar en annan verklighet. Satsningen sker nu helt i privat regi med Piteå Elits ekonomiska stöd och egna sponsorer.

– Motivationsmässigt brinner det mer än aldrig förr, jag vill visa dem. Att verkligen göra det på mitt eget sätt och ta mig fram till mästerskap igen. Den största skillnaden blir ju ekonomisk, ersättningen från landslaget gör väldigt mycket i vardagen och det kommer ju märkas på bankkontot nu, säger Johan Häggström.

Hur de svenska landslagstrupperna kommer se ut nästa säsong presenteras i morgon. Sportbladet söker landslagschef Anders Byström för en kommentar.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

LÄS VIDARE

Sågar valet och varnar Karlsson

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Johan Häggström