Vesteinn Hafsteinsson: ”Simon kan kasta över 70 meter nästa år”

Sverige är världens bästa diskusnation när 2021 ska summeras.

Mannen bakom verket:

Islänningen Vesteinn Hafsteinsson.

Daniel Ståhl har redan nått toppen som 70-meterskastare, nu är Simon Pettersson på väg.

– Jag tror Simon kan kasta över 70 meter nästa år, säger Vesteinn.

När Daniel Ståhl och Simon Pettersson tog OS-guld och OS-silver i Tokyo, var det första gången på 73 år som två svenskar stod överst på en prispall i friidrott i OS.

Något fullkomligt unikt i modern tid.

Det överraskade även Vesteinn Hafsteinsson.

– Ja, det överträffade alla mina vildaste förhoppningar, säger han.

– Att Simon tog silvret fullkomnade säsongen för mig som coach. Lägg till att Fanny Roos var i OS-final och tog ett EM-silver inomhus.

Vesteinn tränar bara tre svenska aktiva numera.

Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos i kula.

Alla är i världstoppen och alla har varit hos Vesteinn sedan klättringen började.

”Kan inte ta in några fler”

Framgångarna har gjort att kastare står i kö för att komma in i islänningens träningsgrupp, men han tvingas tacka nej till alla.

– Ja, i och med att jag även tagit ett uppdrag åt SOK så är det de här tre jag kommer träna de närmaste tre åren. Sedan har jag två norrmän också. Jag kan inte ta in några fler.

Nu har planeringsarbetet inför säsong har redan börjat med bokande av träningsläger och olika upplägg.

Simon Pettersson på Finnkampen.
Simon Pettersson på Finnkampen.

Medan Daniel Ståhl är färdigbyggd som diskuskastare handlar det i hans fall om att dra ner lite på den tunga träningen och förvalta det som redan byggts upp.

– Vid den ålder han är i handlar det om att bibehålla hans kvaliteter. Att träna mindre, smartare och effektivare för att behålla den explosivitet och snabbhet som redan finns där. Och hålla sig skadefri naturligtvis.

– Kan han hålla sig lika pigg och glad och sugen, då kommer han att kasta ännu längre och vinna fler mästerskap. Det gör han inte med mer träning. Dessutom har han ingenting att förlora nu, då han redan vunnit allt. Det handlar bara om att njuta de här tre åren och förhoppningsvis få till det där världsrekordkastet som jag vet att han har i sig.

”Han är världens bästa tävlingsmänniska”

För Simon Pettersson är det annorlunda. Den sensationella OS-silvermedaljören är fortfarande under uppbyggnad och ett och ett halvt år yngre än Daniel Ståhl.

Simon som sökte sig till Vesteinn som 19-åring. Då en tanig, men storväxt mångkampare med ett personligt rekord på 49,71.

Sedan dess har utvecklingskurvan varit spikrak.

49,71 - 55,39 - 60,25 - 63,10 - 64,88 - 65,84 - 66,39 - 67,72 - 69,48

Under de åtta åren hos Vesteinn har han förbättrat sitt personbästa med tjugo meter och blivit en världskastare.

Och även om Simon fick på en fullträff i år med sina 69,48 i en tävling i Växjö tror inte Vesteinn att det är slut där.

– Nej, även om han aldrig fått till ett sånt dunderpers innan tror jag han kan kasta över 70 meter nästa säsong. Det bygger på alla möjliga saker. Jag har sett vad han gjort på träning, både i vind och vindstilla. Sedan är han världens bästa tävlingsmänniska, som alltid höjer sig i mästerskap. Jag tror han kan öka för nionde året i rad.

Vesteinns tredje svenska aktiva, kulstötaren Fanny Roos, hamnar lite i skuggan av de två diskusbjässarna.

– Ja, men hon sätter sju svenska rekord ute och inne och är topp åtta i OS med sin sjundeplats och trea i Diamond League-finalen. Som coach kan jag inte vara annat än hundraprocentigt nöjd.

Vesteinn Hafsteinsson.
Vesteinn Hafsteinsson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.