Sävehofs stjärnkupp som får rivalerna att rasa

Slagit ihop damernas och herrarnas guld

Mikael Franzén.
Mikael Franzén.

IK Sävehof spelar med två stjärnor ovanför klubbmärket från och med den här säsongen.

Det får andra klubbar att rasa då svensk handbolls stormakt slagit ihop damernas och herrarnas guld för att nå 20.

– Historieförfalskning, dundrar Alingsås tränare Mikael Franzén.

Nu har det blivit en fråga för förbundet.

Minns ni Malmö FF:s stjärnkupp inför allsvenskan 2014?

Då satte MFF dit två stjärnor vid sitt klubbmärke på tröjan eftersom man ansåg att man nu hade vunnit 20 guld. Men då räknade man in tre seriesegrar från tiden när allsvenskan avgjordes med slutspel.

MFF anmäldes till reklamombudsmannen av arga rivalfans, Svensk Elitfotboll satte ett regelverk i ämnet och de himmelsblå blev av med sin ena stjärna (till 2018 då de säkrat tre nya guld).

Nu har handbollen fått sin egen ”mästerskapsstjärne-gate”.

”Det är falsk marknadsföring”

Från och med den här säsongen spelar nämligen både Sävehofs damer och herrar med två stjärnor.

Har man inte tagit 20 SM-guld? Jodå, till och med 21.

Men grejen är att man slagit ihop damernas 14 guld med herrarnas 7.

Det här har väckt ont blod hos konkurrerande klubbar på framför allt herrsidan.

– Det är historieförfalskning. Det är ju falsk marknadsföring. Damerna har rätt till en stjärna, de förtjänar verkligen en. Det är helt ok. Men två på både damerna och herrarna tycker jag är väldigt märkligt. De ska bort, i varje fall på herrarna, säger Mikael Franzén, tränare i Alingsås sedan snart tio år men som innan dess faktiskt låg bakom två av Sävehofs herrguld när han tränade laget 2010–12.

Sävehofs damer har två stjärnor på bröstet...
Sävehofs damer har två stjärnor på bröstet...
...precis som herrlaget.
...precis som herrlaget.

RIK har två stjärnor

Bara en klubb har tagit 20 guld på antingen dam- eller herrsidan och det är Redbergslids IK på herrsidan. Så spelar också den anrika Göteborgsklubben med två stjärnor på bröstet.

– Jag är inte själv så noga med sånt här men det borde finns ett regelverk för hur man ska hantera det. Det är ganska många arga människor som hört av sig till mig. En del RIK:are men också från andra klubbar och klubbchefer, säger Tony Larsson, klubbchef i RIK.

IFK Kristianstad har tagit åtta guld på herrsidan, alltså ett mer än Sävehof, men har noll på damsidan.

– Jag kan tycka att det är ett lite roligt marknadsknep. Men det hade inte passat oss. Vi sätter inte dit en stjärna förrän vi tagit tio guld på herr- eller damsidan, säger Kristianstads klubbchef Jesper Larsson.

”Okonventionellt drag”

Emil Berggren är sportchef för både damerna och herrarna i Sävehof.

– Finns det några regler för att man inte får göra det?

Nej, inte ännu.

– Vad härligt att folk har mycket åsikter. Det är ett okonventionellt drag att lägga ihop gulden men jag har inte reagerat på att det skulle vara något fuffens.

Kan du förstå att andra tycker att det är historieförfalskning?

– Historieförfalskning är ju det minsta det är då vi tagit alla våra 20 guld i relativt modern tid, till skillnad från alla andra klubbar som kan stoltsera med något liknande. Det här är svenska jantelagen.

Sävehof har aldrig haft någon stjärna på bröstet tidigare, inte ens en efter att damerna tagit tio guld.

”Har inte gjort rätt eller fel”

Nu har det blivit en fråga för förbundet och tävlingsutskottet sedan man från två olika håll i höst fått frågan om Sävehof får bära två stjärnor och om andra klubbar i så fall kan räkna in guld i beachhandboll-SM eller gamla ute-SM för att komma upp i en stjärna eller två.

– Frågan togs upp på vårt förra möte och vi kunde då konstatera att det finns inget i bestämmelserna som reglerar detta. Vi kom fram till att vi behöver utreda om vi över huvud taget ska reglera detta och titta på hur andra idrotter gjort och hur det ser ut i handbollen internationellt. På nästa möte ska vi besluta om vi ska reglera det eller inte och i så fall hur, säger Adam Engström, tävlingschef på förbundet.

– I dagsläget kan man inte säga att Sävehof gjort rätt eller fel för de har inte brutit mot några regler utan det handlar bara om kutym.

Skulle förbundet sätta upp ett regelverk i ämnet som stoppar Sävehof från att bära två stjärnor kommer man ändå få bära dem resten av säsongen.

– I så fall blir det ingen reglering förrän till nästa säsong, säger Engström.

Klubbarna med flest SM-guld

Herrar

20 Redbergslids IK

11 HK Drott

8 IFK Kristianstad

Damer

14 IK Sävehof

14 Kvinnliga IK Sport

12 Stockholmspolisens IF

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.