Lag Hasselborg historiska grand slam-segrare

Av: 

TT

Anna Hasselborg förde sitt lag till en historisk seger. Arkivbild.
Anna Hasselborg förde sitt lag till en historisk seger. Arkivbild.

Lag Hasselborg vände en mardrömsstart till seger i finalen av curlingens grand slam-turnering i Toronto.

Med det blev man första kvinnliga lag att ta hem en karriärs-grand slam, att vinna alla major-tävlingar minst en gång.

I finalen stod kanadensiska Team Einarson för motståndet, och det var kanadensiskorna som började bäst.

Redan i den första omgången fick svenskorna ett tre poäng stort underläge att hämta upp, men rutinen visade sig komma väl till pass i den jämna matchen.

Svenskorna jagade hela vägen fram till den åttonde omgången, där man tog två poäng och gick förbi kanadensiskorna med en poängs marginal.

En revansch efter att man förlorat VM-bronsmatchen mot samma kanadensiska lag i mars.

Segern innebär att lag Hasselborg nu har vunnit alla fyra majors minst en gång. Laget har tidigare titlar från Masters (2019), National (2019 och 2021) och Open (2020).

För regerande VM- och OS-mästarna i lag Niklas Edin blev det däremot förlust. Skotska skippern Bruce Mouat och hans lag vann med 8–3, och fick därmed något av en revansch från förlusten mot Sverige i Peking-OS.

Svenskarna spelade som en trio då Christoffer Sundgren skadats, och fick en tung start med ett 5–0-underläge efter de två inledande omgångarna.

– De har så klart spelat fantastiskt hela säsongen och vunnit OS och VM. Enligt min åsikt är det ett av de bästa lagen som någonsin curlat tillsammans, så jag är väldigt imponerad och stolt över hur vi hanterade matchen, säger Mouat till tävlingens sajt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.