Claars otroliga statistik i Champions League

Felix Claar toppar skytteligan i handbollens Champions League när slutspelet drar i gång i kväll.

Men framför allt sticker hans osannolikt höga avslutsprocent ut som niometersspelare: 75 procent.

– Det handlar mycket om min spelstil, säger 25-åringen.

I dag inleds åttondelsfinalerna i handbollens Champions League.

Utan fjolårsfinalisterna Ålborg för de vann sin grupp och gick direkt till kvartsfinal.

Bäst i det danska storlaget har Felix Claar varit.

Spelmotorn toppar faktiskt hela turneringens skytteliga med 81 mål.

Men det mest anmärkningsvärda med Claars CL-säsong är hans smått osannolika avslutsprocent som niometersspelare: 75 procent.

Framtidens handboll

Det är twitterkontot Datahandball som publicerat en graf där man prickat in avslutsprocenten och antalet mål hos de 25 spelare som gjort flest mål i årets CL.

Det är bara kant- och linjespelare (totalt åtta) som är uppe på samma nivå, eller bättre, i avslutsprocent som Claar. Näst högst skottprocent har Mikkel Hansen i PSG med 73 procent men då ska man verkligen veta att dansken har gjort 51 av sina 75 mål på straff. (Claar lägger inga straffar.)

Nästa niometersspelare är Petar Nenadic, Veszprem med 64 procent.

– Jag visste inte vad jag hade för procent. Men det är jag jättenöjd med, säger Claar.

Men så tar heller inte Claar så många skott från distans för att vara niometersspelare. I stället går han oftast på genombrott, försöker stega förbi och skjuter snarare från sex-sju meter.

Statistiken från Datahandball visar att Claar är tvåa på listan över mål från sex meter i CL den här säsongen (där räknas inte kantmål in). Runt sig på listan har han bara linjespelare.

– Det handlar mycket om min spelstil, att jag kommer nära mål och blir det inte mål så får jag oftast frikast med mig och då räknas ju inte de skotten in i statistiken, säger den blygsamme 25-åringen när han ska försöka förklara den unika siffran.

Felix Claar leder skytteligan i Champions League med 81 mål.
Felix Claar leder skytteligan i Champions League med 81 mål.

Man kan med fog påstå att Claar, liksom Ålborg och det svenska landslaget, spelar en modern handboll, för att inte säga framtidens handboll. Statistik från mästerskapen visar nämligen att antalet skott från niometer blivit klart färre de senaste åren. Utdelningen på de här niometersskotten minskar också.

– Det stämmer att vi inte har så mycket skytte varken i Ålborg eller landslaget utan vi försöker komma närmare målet, säger Claar.

Tror på Barça i CL

Ett annat lag med mycket lite distansskytte är Magdeburg, suverän serieledare av Bundesliga och kanske världens bästa klubblag just nu. Enligt uppgifter både till Sportbladet och annan handbollsmedia är Claar i princip klar för Magdeburg från och med sommaren 2023 då hans kontrakt med Ålborg löper ut.

– Inga kommentarer, säger Claar.

I dag inleds alltså CL-slutspelet och det är redan klart att Ålborg kommer att ställas mot vinnaren av Vardar-Veszprem i sin kvartsfial.

Claar tippar förstås att det blir ungerska Veszprem.

– Veszprem borta är den kanske svåraste matchen som finns. Men vi vann faktiskt där i gruppspelet förra säsongen. Men då var det ingen publik.

Vilka vinner hela Champions League, om du får tippa?

– Barcelona.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.